2020. március 02.

A magyar közmédiában működő cenzúráról ír a Politico

Bármi tiltólistás, ami Greta Thungerg klímaaktivistával, az EU és Brüsszel politikájával, az egyházi ügyekkel és a migrációs hírekkel kapcsolatos.

A Politico kezében lévő levelek 2019 második félévéből származnak és a lap szerint közmédiás alkalmazottak erősítették meg a hitelességüket - írja a 444.

Egy Végh Sándor szerkesztő által küldött októberi levélben a lap szerint az áll, hogy “a migráció, az európai terror, Brüsszel, egyházi ügyek” témalista mellett az “EU+” országok parlamenti és önkormányzati választási hírei is csak külön jóváhagyással kerülhetnek be a közmédiába.

Ráthy Sándor szerkesztő pedig egy “greta” subjectű, augusztus 14-én elküldött köremailben írta meg állítólag az MTI-seknek, hogy a svéd aktivistáról szóló hírek megírását csak főszerkesztői engedéllyel szabad megkezdeni. Greta Thunberg ezen a napon beszélt az ENSZ-ben New Yorkban. A Politico szerint az MTI archívumából az derül ki, hogy végül egyáltalán nem adtak hírt az eseményről - teszik hozzá.

A Politico szerint a náluk lévő levelek azt is igazolják, hogy helytálló volt a Népszava korábbi híre, miszerint a közmédiában megtiltották volna, hogy megemlítsék az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit.

A 24.hu megkereste az MTVA-t, mi az álláspontjuk a Politico cikkében megjelentekkel kapcsolatban, válaszukat változtatás nélkül közöljük: „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát. Az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon.”

Címkék: média politika