A magyar lakosság körében végzett kutatást a FilmBox Magyaroszág, amelyben az újhullámos tévézési szokásokra helyezte a fókuszt. A nem reprezentatív felmérésből kiderült, milyen eszközöket használnak Magyarországon tartalomfogyasztásra és tudják-e magyarok mi mindenre jó az okostévé? Az eredmények rámutattak arra is, hogy a fiatalabb generáció már egyre nyitottabb az eredeti nyelvű tartalmakra is.

Több mint 120 fő részvételével végzett kutatást a FilmBox Magyarországon. A kérdőívet a csatorna hazai Facebook oldalán tették közzé, ezért túlnyomórészt olyan felhasználók töltötték ki, akik napi szinten használnak több, az internetre is csatlakoztatható eszközt. A válaszokból kiderül, hogy új trend van kibontakozóban a lineáris tartalomfogyasztás piacán nem csak a filmnézéssel töltött időt illetően, de az eszközök megválasztásával és a nyelvi preferenciákkal kapcsolatban is.

Joggal merül fel a gyanú, hogy a fiatal generáció szokásainak köszönhetően merőben megváltoztak a tartalom- és információfogyasztási trendek. Ma már párhuzamosan több eszköz is használható ezekre a célokra, és a válaszadók többsége él is a lehetőséggel. A kérdőívet kitöltők jelentős része már tipikus ’multiscreen fogyasztó’, azaz egy időben néznek sorozatot a laptopon, chatelnek a barátaikkal az okostelefonjukon és figyelik a közösségi portálokat a táblagépen. Abban mégis van némi eltérés, hogy melyik korosztály milyen eszközön preferálja a klasszikus filmezést. A 30 év felettiek nagyobb arányban használnak táblagépet tévéműsorok, filmek nézésére, mint a fiatalabbak, akik még mindig inkább az asztali számítógépet vagy az okostelefont részesítik előnyben. A laptopot viszont jellemzően azok választották, akik naponta átlagosan 3-8 órát, vagy 8 óránál több időt töltenek sorozat- és filmnézéssel.

A válaszadó háztartások többségében (64%) még nem található meg az okostévé, és akiknek van, azok sem ismerik teljességében az eszköz nyújtotta funkciókat. Leggyakrabban filmrögzítésre használják vagy interneteznek rajta, de azon belül is a YouTube applikáció a legnépszerűbb. Pedig számos lehetőség van még ezeken kívül is, például az internet segítségével elérhető videótárak, amelyek közül már több is ismert a magyar háztartásokban. A legtöbben a Netflixet jelölték meg, mint olyan online videótárat, ami ismerősen cseng számukra, de harmadik helyen végzett a FilmBox Live, a FilmBox saját VoD szolgáltatása is.

„A FilmBox Live nagy előnye a Netflixszel szemben, hogy az ott található filmek mind nézhetőek magyar szinkronnal. Mint az a kutatásunkból is kiderült, ez még manapság is egy igen fontos tényező az itthoni tartalomfogyasztást illetően” – mondta Fülöp Tamás, a FilmBox regionális operatív igazgatója. Bár a megkérdezett, 18-29 éves korosztályba tartozó válaszadók több mint fele néz filmet eredeti nyelven magyar felirattal, azért a válaszadók többsége (61%) továbbra is a magyar szinkront részesíti előnyben.

Elhunyt Baló György

7 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.