2009. június 16.

A magyar nők felelősebb fogyasztók, mint férfi társaik

Magyarországon ma tízből hét nő gondolja azt, hogy elsősorban a nők feladata a család és a háztartás dolgairól gondoskodni – derült ki a Találd a NŐT! című konferencián, melyet a Magyar Fogyasztó Platform (MFP) konferenciasorozatának részeként, Budapesten a Magyar Telekom Székházban rendeztek meg 2010 júniusában. A résztvevők értékes információkat tudhattak meg többek között a nők fogyasztási, médiahasználati és internetezési szokásairól, valamint az elérésükhöz szükséges leghatékonyabb kommunikációs eszközökről is.
Kaszás György (UpGrade Communications) véleménye szerint a magyar reklámokban ábrázolt nőkép a legtöbb esetben irrealisztikus, papírmasé-szerű és sztereotip, sok esetben direkt, vagy indirekt módon szexista, még az egyszerű dolgokat is igyekszik megmagyarázni, és feleslegesen hízeleg. Mindezt az egyik kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki, ahol a jelenlévők megállapíthatták: a kommunikációs szakemberek „mentségére” szóljon, hogy a reklámokban a férfiak ábrázolása ugyanannyira sztereotip, mint a hölgyeké.
Klenovszki János, az NRC Piackutató cég képviseltében elmondta: az interneten szörfölők arányából leginkább az tűnik ki, hogy a nők ma még kevésbé használják ki a világháló úgynevezett hasznos funkcióit. A nők bankügyeiket, hivatalos elintéznivalóikat inkább személyesen végzik. Ennek oka részben az internetes biztonsági rendszerekkel szembeni alacsonyabb bizalmi szint.
A szakkonferencia előadója volt dr. Csernus Imre is, aki megállapította: a mai világban a hölgyek elkezdtek férfiasodni, azaz érzelmi szempontból zárkózottabbá váltak. Talán ennek is betudható, hogy nem mindig tudják megélni önnön valójukat, hiszen a nő – mint a legtöbb ember – akkor válik teljessé, ha racionális és az emocionális intelligenciája egyensúlyban van.
A konferencián elhangzott: az ELLE Magazin olvasóinak körében végzett kutatásokból az is kiderült, hogy a magyar nők saját bevallásuk szerint átlagon felüli kíváncsisággal rendelkeznek, intuitívnak és érzékenynek tartják magukat, mindennél fontosabbnak gondolják a hűséget és állítják, hogy a boldog házassághoz elengedhetetlen a szexuális tapasztalat, mindemellett a nyugat-európai hölgyekkel ellentétben elsősorban a férfiaknak akarnak tetszeni és nem önmaguknak.
A konferencia részletes beszámolója illetve az előadások anyagai június derekától elérhetők a www.magyarfogyaszto.hu oldalon.