A márkamagazinok a több mint 6000 nyomtatott lapot számláló hazai sajtópiacnak körülbelül a 8%-át, az önkormányzati lapok ennek közel a hatodát adják.

A Whitereport mediabrowser adatbázisa szerint 2016. harmadik negyedévében több mint 500 márkamagazin üzemelt Magyarországon. Számos vállalat maga adja ki a magazinjait, de az sem ritka eset, hogy valamely professzionális kiadót megbízva, annak a gondozásában jelentetik meg.

Ez pedig miért lehet fontos a hirdetők számára? Mert a speciális finanszírozási háttér ellenére gyakran – a professzionális kiadók médiatermékeihez hasonlóan – ezek a tematikus lapok célzott hirdetési felületeknek tekinthetőek. Ráadásul terjesztési jellegzetességeik is lehetővé teszik, hogy a hirdető üzenete viszonylag kis meddőszórással jusson el a fogyasztókhoz.

"A printpiac sokkal színesebb annál, mint ami első Blikkre vagy Borsra beugrik... A XXI. század a komplex együttműködések kora – Miért ne szövetkezhetne két hirdetővállalat, hogy további célzott fogyasztói vagy szakmai eléréseket generáljon? A márkázott tartalomnak (branded content) számtalan megoldása elképzelhető. Egy vállalat a fogyasztóik megszólítását a saját vállalati lapon keresztül, tömeges és célzott printmegjelenésekkel egyaránt hatékonyan végezheti" – hívja fel a figyelmet a Magyar Lapkiadók Egyesülete.

A Whitereport mediabrowser adatbázisa szerint 2016. harmadik negyedévében közel 800 önkormányzati lap üzemelt Magyarországon, amely a piacon jelen levő 4500 helyi médiumnak jelentős részét, darabszám szerint közel a 18%-át képezik. Az önkormányzati lapok jellemzően hetente, esetleg kéthetente jelennek meg, a napilapokhoz hasonló kivitelezésben, de nem feltétlenül az önkormányzat kiadásában. Számos esetben az önkormányzati médiaközpont adja ki más médiummal együtt, de van a bérkiadásra is példa. Tartalmukat elsősorban a településsel vagy kerülettel kapcsolatos helyi hírek és hirdetések adják.

A Goldfish by Whitereport & Ipsos mérései alapján az önkormányzati lapok olvasottsága igen széles skálán mozog: a kutatás során 15 megyeszékhely és a budapesti kerületek lapjainak olvasottságát vetették össze a többi helyi médium teljesítményével.

Az önkormányzati lapok száma alapján nagyságrendileg a hazai települések ötödében jelen vannak, ha pedig azt vesszük, hogy a 346 város a lakosság 70%-át jelenti, látható, hogy az önkormányzati lapok fragmentált piaca összességében jelentős lakossági penetrációt mutat.

Rádiós pályázatok

18 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.