2011. február 15.

A média befolyásolja leginkább a Twitter trendeket

A HP kutatása szerint nem feltétlen a legaktívabb vagy legtöbb követővel rendelkező felhasználók határozzák meg, mi legyen téma a közösségben.

A HP kutatása szerint nem feltétlen a legaktívabb vagy legtöbb követővel rendelkező felhasználók határozzák meg, mi legyen téma a közösségben. A twitterezők a legtöbb esetben inkább a hagyományos média szűrőjeként vagy felnagyítójaként viselkednek.

Meglepő, hogy a "nagy média" mennyire erős hatással van a Twitter trendek alakulására, derül ki a HP kutatásából. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem feltétlen a legaktívabb vagy legtöbb követőevel rendelkező felhasználók tematizálják a közösségi oldalt.

Bernardo Huberman, a HP Labs igazgatója szerint a minstream média a legtöbb esetben szerepet játszik abban, hogy egy téma trenddé váljon, és aztán a további táplálásában is aktívan részt vesz. "A legtöbb esetben a Twitter felhasználók inkább a hagyományos média szűrőjeként és felnagyítójaként működnek" - tette hozzá.

Egy-egy téma felkapásában tehát a csiripelő személye vagy a témára vonatkozó említések száma kevéssé számít, az viszont annál inkább, hogy mi magának a tweetnek a tartalma. Az érdekes téma aztán elindul, és a retweetek révén gyorsan terjed. A kutatás szerint a trendekhez kapcsolódó csiripek 31 százaléka retweet.

A hagyományos média szerepét igazolja, hogy a vizsgált 16,32 millió csirip esteében 22 olyan felhasználót találtak, akiknek a csiripjei a retweetek zömében szerepeltek. Ezen 22 forrás 72 százaléka hagyományos médiaszolgáltatás, mint amilyen a CNN, a New York Times, az El Pais és a BBC.

Ezeknek a médiumoknak óriási a követőtáboruk, de így is elmarad az olyan érdekes vagy fontos személyiségek mögött, mint Ashton Kutcher, Barack Obama vagy Lady Gaga. Ennek ellenére inkább katalizátorai a trendeknek, mint a sztárok, politikusok.

A trendek zöme amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is hal. A felkapott témák zöme nem is tud a topon maradni 40 percnél tovább. Azok tudnak általában sokáig az érdeklődés középpontjában maradni, amelyek sokféle felhasználót érdekelhetnek. Egyébként ezek kapcsán elég jól megjósolható, hogy milyen terjedési mintázatokat követnek, összesen hány csiripet generálnak, és milyen lesz a növekedés üteme.

Az, hogy a hagyományos média ilyen erőteljes tematizáló hatással van, nem jelenti azt, hogy az egyetlen lényegi forrás típus volna. Számos trend nem mainstream forrásból érkezik, s ez az igazi változás az internet előtti időkhöz képest.

Ahhoz, hogy egy téma valóban az érdeklődés homlokterébe kerüljön, és közbeszédet generáljon, a klasszikus médiában még mindig több napos jelenlétet feltételez. A közösségi médiában minden sokkal gyorsabban történik: ott elég lehet néhány órácska a 15 perc hírnévhez.

Trends in Social Media: Persistence and Decay

Címkék: twitter közösség