2012. május 08.

A médiatörvény több pontjának megsemmisítését kéri az ombudsman

Szabó Máté szerint a belső szabályozási ellentmondások a szabadságjogok szempontjából is aggályosak.

Szabó Máté szerint a belső szabályozási ellentmondások a szabadságjogok szempontjából is aggályosak.

A médiatörvény több pontjának megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa - közölte Szabó Máté ombudsman hivatala az MTI-vel. Úgy véli: a médiatörvény több - a Médiatanács elnökének és tagjainak megválasztására és a megbízatás megszűnésére vonatkozó - rendelkezése együttesen értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan. Szabó Máté szerint a belső szabályozási ellentmondások közvetve a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos intézményvédelmi kötelezettség, a sajtószabadság és a szabad tájékoztatáshoz való jog szempontjából is aggályosak.

A közleményben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala felidézte: egy civil szervezet felhívására több mint száz beadványban kérték a biztost, hogy kezdeményezze a médiatanács tagjainak és elnökének megválasztására vonatkozó törvényi szabályozás alkotmánybírósági vizsgálatát. A panaszosok álláspontja szerint a szabályozás nem zárja ki "a kétharmados kormánytöbbség meghatározó befolyását a médiatanácsra és azon keresztül a sajtóra, ezzel pedig alkotmányellenesen korlátozza a szólás és a sajtó szabadságát".

Szabó Máté a beadványban jelzett problémákat áttekintve jutott arra a következtetésre, hogy szükséges lehet a médiatörvény egyes rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálata. Álláspontja szerint a médiatörvény szövegének belső ellentmondásai és az egyértelműség hiánya már önmagában alkalmas arra, hogy sértse a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét. Például a törvény alapján az is előfordulhat, hogy az NMHH-nak átmenetileg, párhuzamosan két elnöke is van úgy, hogy a szabályozás alapján az elnökök jogkörei is tisztázatlanok - írja az MTI.