2011. február 18.

A minőségi lapok hasítanak jobban a neten?

Egy belga felmérés azt vizsgálta, hogy a flamand és a vallon lapok össz olvasottságát mennyivel dobja meg a netes jelenlét.

Egy belga felmérés azt vizsgálta, hogy a flamand és a vallon lapok össz olvasottságát mennyivel dobja meg a netes jelenlét.

Jól kiegészítheti egymást egy újság nyomtatott és internetes változata, az utóbbi jelentősen növelheti a lap olvasottságát. Legalábbis erre a következtetésre jutott ötezer belga polgár megkérdezése után a TNS Media Belgique, amely a hírlapkiadók helyi szervezetének megbízásából végzett felmérést.

A flamand, illetve a francia nyelvterület lapjait külön vizsgálták, és kiderült, hogy a flamand lapok internetes olvasottsága a teljes olvasottságot napi szinten 42 százalékkal növeli, míg a francia nyelvű lapok esetében a netes olvasás az olvasottságát 27 százalékkal emeli meg.

Az olvasottság növekedése a francia nyelvű belga lapoknál erősen kapcsolódik az adott lapok minőségéhez, az e téren vezető szereplők (Le Soir, La Libre, L’Echo) ugyanis egészében 76 százalékos növekedést könyvelhettek el a netes jelenlét által, míg a kevésbé minőségi, elsősorban regionális újságok sokkal kisebbet - ismerteti az Rtbf.be az eredményeket.

A francia nyelvű belga lapok minden száz print olvasója közül kilenc a lap online változatát is rendszeresen átnézi (egy korábbi magyarországi felmérés az együttes olvasók hazai arányát 5 százalékra becsülte ezer fő megkérdezése alapján). Ugyanakkor az adott nyomtatott lap olvasója a versenytárs lapok netes oldalait is felkeresi (54 százalék).