2014. április 18.

A mobilcégeknek kedvez az új frekvenciatender

15 évre szóló használati jog a pályázat tétje.

Hosszú hónapok egyezkedését követően a mobilszolgáltatók számára kedvezően módosította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázat feltételeit - írta a hwsw.hu. A most nyilvánosságra hozott tervezetben százmilliárd forintos teljes pályázati összeg szerepel, közel 400 MHz-nyi frekvenciablokkra.

A vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások licencelésére létrehozott pályázat első dokumentációját tavaly november 29-én készítették el, a pályázati eljárásnak eredetileg már 2013 végén el kellett volna indulnia. Az érdekeltetekkel folytatott későbbi egyeztetések során végül hamar világossá vált, hogy a pályázat az eredeti formában bukásra van ítélve - nem véletlen, hogy a mostani tervezettel leginkább az árakon módosított a hatóság.

A frekvenciahasznosítás új ütemében az NMHH éppúgy a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján, ahogy azt korábban tervezte. Változatlanul kilenc frekvenciacsomagra felosztva szerepelnek a különböző frekvenciasávok blokkjai és a csomagok tartalma is változatlan maradt. Az egyes csomagok árai ugyanakkor egységesen csökkentek, a kilenc csomag teljes értéke a korábbi nettó 125 milliárd forintról nem egészen 105 milliárd forintra mérséklődött. Ez a döntés egyértelműen kedvező lehet a már piacon lévő mobilszolgáltatók számára, ugyanakkor továbbra is jelentős belépési költséget jelenthet egy olyan szolgáltatónak, mely zöldmezős beruházásként próbál új vezeték nélküli hálózati infrastruktúrát létrehozni az országban (még akkor is, ha az éves frekvenciadíjakra ez esetben 4 éven keresztül 50% kedvezményt kap).

A pályázatra június 16-ig lehet jelentkezni, 40 millió forint ellenében. A jelentkezés bontásának időpontja 2014. június 17. A nyertesek 15 évre szóló használati jogot kapnak az adott blokkokra.

Rádiós pályázatok

13 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.