2011. március 17.

A mobileszközök lendítettek a neten

Franciaországban kiszámolták, hogy tavaly a mobileszközök 15 százalékkal emelték a naponta netre lépők számát.

Franciaországban kiszámolták, hogy tavaly a mobileszközök 15 százalékkal emelték a naponta netre lépők számát.

A Médiamétrie készített nemrégiben mérleget a 2010-es online médiafogyasztásról Franciaországban. Számításai szerint a mobiltelefonról a világhálóra csatlakozók száma megháromszorozódott, bár – ismeri el a kutatócég – a telefonosok aránya a netezők között így is csak 1,4 százalék.

A felmérést ismertető Le Figaro cikke szerint az iPhone-nal rendelkezők több mint 95 százaléka naponta netezik kütyüjéről. A franciaországi okostelefonosok egészét tekintve ez az arány azonban jóval alacsonyabb, 68 százalék volt tavaly.

Az adatok alapján úgy tűnik, nem pusztán a PC-s netkapcsolat helyettesítéséről, hanem inkább kiegészítéséről van szó. Ezt jelezheti az is, hogy a mobileszközök elterjedése 15 százalékkal emelte a naponta netezők számát a francia piacon.

A Médiamétrie tanulmányából az is kiderül, hogy a közösségi média sokkal hosszabb időtartamúvá tette a napi állandó kapcsolatot a nettel. Egy év alatt ezen idő havi 1 óra 20 percről 5 és fél órára nőtt. A netezési idő hosszabbodásához a social média mellett elsősorban a filmek, játékok, zenék letöltése járul hozzá.