2011. november 24.

A mobiljátékok húzhatják az alkalmazás boltokat

A felhasználók leginkább az ügyességi és logikai játékokat kedvelik, de nagyon fontos a közösségi élmény is, derül ki a GKIeNET-T-Mobile jelentésből.

A teljes használatban lévő mobiltelefon állomány negyede okostelefon a magyar piacon a GKIeNet és a T-Mobile által jegyzett internetgazdasági jelentéből. A kutatás most a mobiljátékokra fókuszált. E szerint az ügyességi és a logikai játékok a legnépszerűbbek, de lényeges mindeközben a közösségi élmény is. A kártya- és szerencsejátékok a legdrágábbak.

A mobilalkalmazás-boltok legnépszerűbb termékei a mobiljátékok, ezen belül is az ügyességi és logikai játékok - olvasható a GKIeNET és a T-Mobile közös kutatásában, amely az internetgazdaságról ad képet. A mobiljátékok terjedését dinamizálja az okostelefonok terjedése: 2011 augusztusának végén a teljes hazai, használatban lévő mobilállományból (9,6 millió darab) 2,4 millió volt okostelefon.

A mobiljátékok kulcsszerepe a piacon nem újkeletű: a 90-es évek második felétől jelentősen hozzájárultak egy-egy készülék sikeréhez. Az okostelefonok elterjedése ehhez a komplexebb grafikai és számítási igényű programok futtatásának lehetőségét adta hozzá. Az újabb lépést a nem készüléktől, hanem platformoktól függő mobil piacterek megjelenése jelentette, ez ugyanis a fogyasztónak adta a választási lehetőséget - olvasható az elemzésben. Mobilján a hazai 18-49 évesek 26 százaléka játszik rendszeresen, azaz hetente legalább egyszer.

Mostanra a mobiljátékok lettek az applikációs áruházak legnépszerűbb termékei. Egy 2011-ben megjelent Nielsen tanulmány adatai szerint a három jelenleg legnépszerűbb platform - iOS, Android, Windows Phone 7 - alkalmazásait gyűjtő piactereken a letöltések 64 százalékát a játék-applikációk teszik ki.

Forrás: Android Market – Top 10

Az App Store tíz legnépszerűbb mobilprogramjából kilenc játék. Az Android áruházában a tíz legjövedelmezőbb applikáció közül három szintén játékalkalmazás, ráadásul mind a három ingyenes, vagyis a mikrotranzakciós szolgáltatásaikon keresztül generálnak bevételt a kiadó és az áruház számára.

Az Android Market legnépszerűbb mobiljátékainak pozíciója a mobiljátékok közösségi modelljében

A letölthető mobiljátékokon belül az ügyességi és a logikai készségeket igénybevevőek a legnépszerűbbek, ez adódik abból is, hogy e két kategória a legnagyobb. A népszerűséget az "addiktív" jellegen túl a humor jelenléte fokozza a felmérések szerint, de a komplex irányítási technikák is fontos szempontot jelentenek. Ezeken túlmenően a közösségi funkciók beépítése, a közösségi élmény számít a felhasználóknak.

Miközben a játékokért mind többen hajlandóak mind több pénzt áldozni, az ár még ebben a vonzó szegmensben sem mindegy. Az egyes kategóriák toplistájában a legdrágábban megvásárolható játékok a kártya- és szerencsejátékok (a top5 játékból négy drágább, mint 1000 forint). A nem ingyenes játékok többsége ugyanakkor forintra átszámítva jellemzően 400-600 Ft közötti áron érhető el. A legolcsóbb játékokkal az ügyességi és a logikai játékkategória toplistái rendelkeznek.