2012. november 16.

A mobilosok még szenteste is vásárolnak

Százmillió forint feletti forgalom várható karácsonykor - derül ki az allegroup.hu felméréséből.

Százmillió forint feletti forgalom várható karácsonykor - derül ki az allegroup.hu felméréséből.

A hagyományos online vásárlókon november első hetében, míg a mobiltelefonon vásárlókon csak november 20-a környékén tör ki a karácsonyi bevásárlási láz – derült ki a Vaterát is üzemeltető allegroup.hu Kft. felméréséből. különbséget jelent az is, hogy az "egyszerű" online vásárló szenteste már nemigen foglalkozik a számítógépével, az okostelefont használók viszont még december 25-26-án is kiemelkedően aktívak.

"Várakozásaink szerint a tavaly év végi időszakhoz képest idén karácsonykor több mint háromszorosára nőhet a mobiltelefonokon keresztüli értékesítés, így vélhetően ez lesz az első olyan szezon, amikor az meghaladja a 100 millió forintot. A teljes karácsonyi forgalmunkhoz képest ez az összeg önmagában még nem jelentős, de a növekedés dinamikáját figyelembe véve rövid idő alatt a mobilos eladások komoly tényezővé válhatnak a hagyományos netes vásárlás mellett" – mondta Csupor Erik, az allegroup.hu ügyvezetője. "Jól illusztrálja a helyzetet, hogy a tavalyi év végén a teljes forgalmunk 1,5 százalékát tette ki a mobilos értékesítés, a 2013 márciusáig tartó pénzügyi év végére prognosztizált 4 százalékos arányt pedig már most, a karácsonyi szezon előtt elértük" - tette hozzá.

A mobileszközök penetrációját jól jellemzi, hogy az elmúlt hónapban a csoporthoz tartozó oldalakat több mint 2,1 millió alkalommal látogatták meg okostelefonról és 309 ezer alkalommal táblagépről. eközben számítógépről 31,8 millió látogatást regisztráltak az Allegroup.hu oldalain. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban csupán 676 ezer látogatás érkezett okostelefonról, és alig 53 ezer tabletről.

A cég felmérése szerint a karácsonyi időszakban nagyjából negyedével nő a mobileszközökön értékesített termékek száma, az eladott termékek átlagára pedig nagyjából 10 százalékkal emelkedik az éves átlaghoz képest. "Idén a prognózisok szerint 20 ezernél is több termék fogyhat mobilon keresztül a karácsonyi időszakban, míg az átlagos kosárérték valamelyest csökkent tavalyhoz képest. Utóbbi oka elsősorban abban keresendő, hogy okostelefont ma már a kisebb vásárlóerővel rendelkező réteg is megengedheti magának" – tette hozzá Csupor Erik.

A várakozások szerint ebben a szezonban továbbra is a műszaki cikkek, és az otthonnal kapcsolatos termékek, valamint a játékok lesznek a legkelendőbbek a mobilos vásárlók számára. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy emellett nem elképzelhetetlen akár a 400-500 ezer forintos óra-ékszervásárlás sem, de szépen fogynak a nagyobb értékű műszaki cikkek is, mint például az okostelevíziók. Az elmúlt hónapokban a Vatera mobil applikációján keresztül százezer, vagy akár millió forintot meghaladó értékű luxusórák is elkeltek - közölték.