2011. április 26.

A nagy események sem hozzák vissza az olvasókat

A jelek szerint nincs olyan híranyag vagy hírfeldolgozási megoldás, ami megállíthatja a szeriőz lapok példányszám csökkenését Nagy-Britanniában.

A jelek szerint nincs olyan híranyag vagy hírfeldolgozási megoldás, ami megállíthatja a szeriőz lapok példányszám csökkenését Nagy-Britanniában.

A példányszámokat auditáló brit ABC azt figyelte, hogy az elmúlt fél év jelentős eseményeit, így többek között a japán földrengést vagy a közel-keleti forrongásokat érintő hírek növelték-e az újságok eladásait. Fél éves tendenciát vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy szinte az egész brit nyomtatott sajtóra igaz: nem tudott olyan példányszámokat produkálni ezen nagy érdeklődésre számot tartó hírek dacára sem, mint egy évvel korábban.

A "minőségi" lapok példányszáma a vizsgált fél évben 8,79 százalékkal esett vissza – ismerteti az adatokat a Marketing Week. A nagy történések gyakorlatilag arra voltak jók, hogy a lapeladások esetenként viszonylag stabilak maradhassanak.

Ez a viszonylagos stabilitás azonban éppen a legminőségibb lapok esetében nem volt igazán jellemző, például a The Times eladásai minden más lapnál jobban, éves összehasonlításban 13,5 százalékkal zuhantak az áprilist megelőző hat hónapban. Kivételként a nagy zuhanásban egyetlen egy hónap akadt csupán.

A The Independentnél nem volt ilyen drámai a helyzet, a féléves csökkenés mindössze 2,45 százalékot ért el. A The Guardiannál 9,72 százalékos hat havi visszaesést mértek az egy évvel korábbi hat hónaphoz mérve, a The Daily Telegraphnál 10,17 százalék volt az esés ezen időszakra.

A The Financial Times viszont szerényebb, 2,56 százalékos csökkenést szenvedett el a hat hónapos időszakok összevetésében, de volt olyan hónap, amikor az egy évvel korábbinál 0,78 százalékkal nagyobb volt az eladott lap mennyisége.

A The Sun bulvárlap hathavi visszaesése erős 4 százalékot ért el, a The Daily Mirrornál 5,9 százalékot mértek.

Az ABC statisztikái szerint az említett napilapok vasárnapi számai is a hétköznapi eladásoktól valamivel elmaradó visszaesést regisztrálhattak a vizsgált időszakban.