2011. február 09.

A németek szerint is megkerülhetetlen a közösségi média

A BVDW digitális szövetség szerint a közösségi média mindent átalakít a vállalkozói szektorban, legyen szó piackutatásról vagy személyzeti munkáról.

A BVDW digitális szövetség szerint a közösségi média mindent átalakít a vállalkozói szektorban, legyen szó piackutatásról vagy személyzeti munkáról.

Most kiadott jelentésében a digitális üzlettel foglalkozó BVDW tíz pontban foglalja össze a 2011-ben várható változásokat. Első helyen említi, hogy a közösségi média integrálódik a vállalati életbe, mégpedig nem hobbi megoldásokkal, mert ezek ideje lejárt.

A szövetségi „tézisek” második pontja szerint a közösségi média lényegi eleme lesz a munkaerő-politikának, így átalakulnak a vállalati honlapok, több és másfajta információnak kell ott helyt adni.

A harmadik pontban úgy fogalmaz a BVDW, hogy „társadalmasítottá” válik a termékfejlesztés is, kialakul az átvevő, alkalmazkodó fejlesztés. Rendkívül széles ismereti bázis áll a „bemeneteli oldalon” és rendkívül gyorsan kell azokra válaszolni. A piackutatás hagyományos eszközei lassan feledésbe merülhetnek.

A vevőkapcsolatok menedzselése egészen más lesz, összefonódás alakul ki az egyre nagyobb szerepet játszó közösségi médiával, általa rendszeressé válik a kapcsolat a CRM-ben a vevőkkel - áll a negyedik pontban.

Az vállalati élet ötödik jellemzője lesz, hogy a közösségi média eszközével a kis- és középvállalatok is egyre inkább élnek, azaz felzárkóznak az ezen média használatában eddig uralkodó nagy vállalatokhoz.

A közösségi média több, mint Facebook – szögezi le a BVDW tanulmánya hatodik pontjaként. A  felhasználók újabb és dinamikusabb platformokat fedezhetnek fel.

A hetedik változás az lehet, hogy sikertényezővé válik a társadalmi intelligencia, egyre inkább az lesz a kérdés, milyen ismeretet és hogyan használunk a közösségi médiában.

Megmarad viszont 2011-ben is a vita a közösségi médiával kapcsolatos beruházások megtérüléséről (ROI), így a nyolcadik pont.

Kilencedik tézisként azt állítja a német szövetség, hogy új szakmák is megjelennek, hiszen a közösségi média alkalmazásához a klasszikus marketing-tudás csak részben használható. A közösségi médiában felbukkannak új megoldások, eszközök, és sikeres alkalmazásukhoz újfajta „dolgozók” kellenek.

Végül tizedik megállapításként leszögezik: másként kell majd a kampányokat lefolytatni. Figyelmet kell kelteni és egyúttal elkötelezettnek lenni, nem megvesszük, hanem elnyerjük a média figyelmét, a közösségi médiakapcsolat nem a munka vége, hanem a kezdete – áll a jelentésben.

Címkék: németország