2013. december 11.

A nemzetközi óriásoktól függ a magyar online piac

Akár 65 százalékos részt is kihasíthatnak a jövőben a hazai digitális reklámtortából - derül ki az MTE és a PwC tanulmányából.

Akár 65 százalékos részt is kihasíthatnak a jövőben a hazai digitális reklámtortából - derül ki az MTE és a PwC tanulmányából. Amennyiben a helyi tartalomipari szereplők nem találnak új utakat, annak súlyos gazdasági és kulturális következményei lehetnek.

Vagy eltűnnek vagy a jövőben csak vegetálni fognak a hazai online tartalomszolgáltatók, amennyiben nem képesek a radikális modellváltásra - ez az MTE megbízásából készített PwC-tanulmány egyik fő következtetése. Amennyiben nem sikerül váltani, annak súlyos gazdasági és társadalmi következményei is lehetnek.

Arról régóta szó esik, hogy a nagy nemzetközi szolgáltatók, mint amilyen a Facebook és a Google, ellentmondásos hatással vannak a lokális médiapiacra. Egyfelől új reklámpénzeket hoznak be a piacra (például a klasszikus online tartalomszolgáltatók által sokáig gyakorlatilag ignorált kkv-któl), másfelől azonban csökkentik a lokális szereplők üzleti és kulturális mozgásterét. A beáramló pénz gyakorlatilag ki is vándorol.

Az elmúlt öt év során a globális digitális szereplők közel 40 százalékos éves átlagos reálnövekedésével szemben a hazai online tartalomszolgáltatók reálnövekedése stagnált. Ennek potenciális következménye az is lehet, hogy egyre kevesebb minőségi, eredeti tartalom születik meg. Ez a negatív spirál azt a lehetőséget is előrevetíti, hogy lassan nem lesz mit megosztani - áll az MTE összefoglalójában.

A Facebook, a Google és társaik 2008-ban még csupán 17 százalékos reklámbevétel-részesedésüket 2012-re 42 százalékra növelték. Mára a hazai digitális iparág növekedésének szinte egészéért ők felelnek, a magyarországi digitális reklámbevételek közel felét ezek a szereplők teszik zsebre. A globális szereplők piaci részesedésének várható maximumát az iparág vezetői 65 százalékra teszik.

(A reklámbevételek alakulása azért sem mindegy, mert mint az az MRSZ korábbi reklámgazdasági kutatásából kiderült, a hirdetési bevételeknek a médiatípusok közül leginkább a digitális szegmens van - a rádió mellett - kitéve.)

Az MTE megbízásából készített PwC tanulmány a készítők szerint problémafelvető dokumentumnak készült, melynek célja, hogy vita induljon a lehetséges új utakról. Az MTE összefoglalója és a teljes tanulmány elérhető ezen a linken: http://mte.blog.hu/2013/12/10/mi_lesz_a_magyar_online_mediaval