2012. augusztus 28.

A neten is számít a helyesírás

A megkérdezett internetezőknek mindössze 4-5 százaléka gondolja úgy, hogy gyenge a helyesírása - derül ki az NRC Netidők számára készült kutatásából.

A megkérdezett internetezőknek mindössze 4-5 százaléka gondolja úgy, hogy gyenge a helyesírása - derül ki az NRC Netidők számára készített kutatásából. Hogy tényleg ilyen jól állnak-e a netezők, nem tudni, viszont az megnyugtató, hogy az online közegben gyakran publikálók majd mindegyike tudatosan ügyel a hibák elkerülésére. A válaszadók ötöde pártolt már el médiumtól amiatt, mert az gyakran jelentetett meg hibákkal tűzdelt szövegeket.

Az internetezők 88 százaléka szerint fontos, hogy az online közegben is betartsuk a magyar helyesírás szabályait - írja az MTI az NRC kutatására hivatkozva. A kutatócég idén júliusban ezer felhasználót kérdezett meg az MR2-Petőfi Rádió Netidők című műsorának megbízásából.

Az eredmények szerint a nők valamivel fontosabbnak tartják a helyesírás kérdését, mint a férfiak. Emellett azok is nagyobb fontosságot tulajdonítanak az ügynek, akik maguk is rendszeresen írnak az interneten. A neten gyakran publikálók körében a helyesírásra tudatosan odafigyelők aránya 90%.

Az online népesség egyébként meglehetősen magabiztos a saját helyesírását illetően: a válaszadók fele úgy gondolja, hogy rendben van a helyesírása, és csupán 4-5 százalék tartja ebbéli képességeit gyengének.

A megfelelő helyesírás tétje pedig nem kicsi: a netezők négyötöde szerint a sok hiba csökkenti az olvasás élvezetét. Érdekes ugyanakkor, hogy ennek ellenére feleannyian tartanak zavarónak egy egyoldalnyi szövegben sok kisebb elütést, mint egyetlen szarvashibát.

A hírverseny gyakran veti fel a gyorsaság vs. pontosság dilemmát, ami tartalmi és formai értelemben egyaránt jelentkezik. A válaszadók kisebbsége, mindössze 34 százaléka gondolja úgy, hogy egy hír esetében fontosabb a mielőbbi megjelenés, mint az, hogy tökéletesen legyen megírva, és mindössze 9 százalék ért egyet az állítással teljes mértékben.

Minden harmadik netezővel fordult már az elő, hogy helyesírási hibák miatt abbahagyta egy cikk olvasását, a megkérdezettek ötödével pedig már az is megesett, hogy elpártolt egy olyan internetes oldaltól, amelyen rendszeresek voltak az ilyen jellegű hibák. A megkérdezettek egyharmada tette már szóvá más hibáját valamelyik online platformon.

A kutatásról további részletek olvashatóak a műsor blogján.