2012. augusztus 30.

A neten is tarolt az olimpia

A játékok alatt közel 1 millióval több felhasználó látogatta a sportoldalakat, mint az azt megelőző időszakban - derül ki a Gemius adataiból.

A játékok alatt közel 1 millióval több felhasználó látogatta a sportoldalakat, mint az azt megelőző időszakban - derül ki a Gemius adataiból.

A londoni olimpia közel 3 millió, 15 évnél idősebb embert vonzott a sportos és olimpiai oldalakra, ami 61,6 százalékos elérésnek felel meg, áll a Gemius elemzésében. Ez azt jelenti, hogy majd egymillióval több felhasználó látogatta e site-okat, mint a megelőző időszakban. Az olimpiát megelőzően ugyanis átlagban heti 1,85 millió internet-felhasználó látogatta a sport tematikájú weboldalakat.

Érdekes, hogy az Európa-bajnokság ás az olimpia között meglehetősen visszaesett a sportoldalak látogatottsága: közel 20 százalékkal múlta alul az átlagot. A köztes két hétben így csak kevesebb, mint másfél millió felhasználó böngészett sporttartalmakat. Ha pedig a két sporteseményt vetjük össze, azt látjuk, hogy az olimpia közel 800 ezer fővel verte meg a foci Eb-t, amely a legaktívabb hetében 2,045 millió sport-rajongót vonzott a monitorok elé.

Ábra 1. Sportoldalak heti látogatottsága (cookie felhasználók) 2012-ben

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2012.01.02. – 08.12.

Napi szinten erősen ingadozott a weboldalak nézettsége, a kkilengések a magyar sikersportágak eseményeihez köthetők. A legnagyobb forgalmat Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban elért aranya generálta, míg az augusztus 8-9-i kajak kenu események állnak a dobogó következő két helyén. Több, érem nélkül zárt magas látogatottságú nap is olyan sportághoz köthető, mint a vízilabda vagy kézilabda, míg a tornász, atlétikai és vívó események a kiemelkedő magyar eredmények ellenére nem váltottak ki jelentős online aktivitást.

Ábra 2. Sportoldalak napi látogatottsága az olimpia alatt

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 201207.27. – 2012.08.12.

Az olimpia nem csak a látogatók számát növelte, hanem az érdeklődés intenzitására is jelentős hatással volt a Gemius szerint. Míg az olimpia előtti időszakban az egy látogatóra eső heti oldalletöltések száma 10,37-es értéket mutatott, addig az ötkarikás játékok alatt ez a szám 13,9-re ugrott. Ehhez hasonlóan a sporttartalmak böngészésével eltöltött idő is ugrásszerűen növekedett. Az egy felhasználó által egy hét alatt eltöltött idő a sportoldalakon közel 60 százalékkal növekedett, így elérve a 43,54 percet. A gemiusTraffic adatai alapján az is kivehető, hogy az érdeklődés reggeltől kezdve folytonosan épült, majd a csúcspontját 16 órakor érte el, a munkaidő befejeztével egy időben visszaesett és a késői órákban ismét megugrott, az esti csúcspontot 22 óra magasságában elérve.