2011. március 01.

A netezésre fordított idő harmada hordozható eszközökre jut

A GfK Hungária kutatása szerint a keresőhirdetés a legelfogadottabb reklámozási forma a neten. Ha pedig banner, inkább legyen statikus.

A GfK Hungária januári Digital Connected Consumer kutatása szerint a keresőhirdetés a legelfogadottabb reklámozási forma a neten, a banner hirdetések közül pedig a statikus formákat utasítják el a legkevésbé a felhasználók. Mobilon még kevesen böngészünk, de laptopon, netbookon sokan.

Hordozható gépek: individuális műfaj

A 18-49 éves, legalább hetente internetezők átlagosan napi 3 óra 9 percet töltenek netezéssel - derül ki a GfK adataiból. Ebből mindössze 1 százalékot szentelnek a mobiltelefonon keresztüli netezésnek, de ha a laptopokat, táblagépeket, palmtopokokat és netbookokat is figyelembe vesszük, jóval magasabb az arány. Mostanra a netezéssel töltött idő 30 százaléka köthető valamilyen hordozható eszközhöz. Ez az arány a ritkábban internetezőknél is 20%.

A hordozható eszközök ráerősítenek a média egyébként is jellemző individualizálódására. Mostanra egyre több háztartásban van több tévé-, vagy rádiókészülék, s ezeknek megvan a "gazdájuk" a háztartáson belül. A számítógépek esetében ez még erőteljesebben jelentkezik. A kizárólag asztali géppel bíró háztartások harmadában van a PC-knek jellemzően egy "gazdája", míg a hordozható eszközöknél 60% köthető erősen valamely taghoz.

 

Nem vészes a kereső

A GfK azt is megvizsgálta, hogy mely online reklámozási formák a legkedveltebbek, s a legkevésbé elutasítottak. A netezők közel háromnegyede szerint nem zavaró a keresőhirdetés. A kutatásban szereplő hét hirdetési forma közül egyébként csak kettő olyan volt, amelyet a megkérdezettek több mint fele tartott zavarónak.

A bannerek közül a több képernyőn keresztül internetezők a kevésbé látványos – ezért kevésbé szembetűnő – statikus formákat részesítik előnyben. 60 százalékuk nem tartja zavarónak a statikus banner hirdetéseket, míg 47 százalékuk elutasító a flash/video bannerekkel szemben - derül ki az adatokból.

"Az online hirdetési formák közül a keresőhirdetések a legelfogadottabbak - valószínűleg a könnyebb kontrollálhatóság, illetve a tartalmi kötődések miatt is" – mondta el Kántor Kata, a GfK Hungária média szektorának menedzsere.

Online hirdetések elfogadottsága – több képernyőn netezők

Forrás: GfK Hungária - Digital Connected Consumer kutatás, 2011
Címkék: gfk