2012. szeptember 27.

A netre viszik az akciós újságokat

Akciokatalogus.hu néven indult új portál. Az üzleti modellt a német piacról hozták, s innen terjeszkednének tovább a régióban.

Akciokatalogus.hu néven indult új portál. Az üzleti modellt a német piacról hozták, s innen terjeszkednének tovább a régióban.
André Mohr

Akciókatalogus.hu néven indult új portál a magyar piacon. A modell lényege: a hagyományos, nyomtatott akciós újságokat, katalógusokat gyűjtik össze egy helyen. A felhasználó regisztráció nélkül is böngészheti az ajánlatokat, de regisztrációt követően beállíthatja azt is, hogy milyen terméktípusokat, üzletek ajánlatát szeretné követni, azokról értesítést kapni. Szintén be lehet állítani helyalapú célzást: azaz a környékünkön található üzletekről és ajánlataikról lehet részletesebb infókat kapni - mondta el André Mohr, a vállalkozás alapítója, a német anyacég - egy internetes befektető - tulajdonosa.

A cégalapító egy éve érkezett Magyarországra, mivel úgy látta, nincsen itt a német piacon már működő online katalógustárakhoz hasonló szolgáltatás. A potenciális partnerek - a print akciósújsággal rendelkező kereskedők - megkeresését október-novemberben kezdte el, és 2012 elejére 20 partnerük volt. Ez a szám a mostani, hivatalos rajtra megközelíti az ötvenet - közölte. A partnerek között megtalálhatóak néhányan a legnagyobbak közül is, ilyen például az Auchan, a Spar, a Rossmann vagy az Alexandra. De nemcsak ők, hanem azok is érdekesek számukra, akiknek csak kisebb körzetben vannak releváns ajánlataik - tette hozzá.

A megjelenés ára nem fix díjas, hanem a felhasználói megtekintések után csörög a kassza. Mohr elmondása szerint nemcsak a megtekintések számáról adnak statisztikát a partner cégeknek, hanem a legnépszerűbb ajánlataikról is, emellett állandóan figyelik a felhasználói egérmozgást. Az alapító tájékoztatása szerint ez a mérés, illetve a felhasználók számára kínált funkciók egyaránt cizelláltabbak, mint a német piacon működő hasonló site-oknál megszokott.

A szolgáltatást egyébként a partnerek felé úgy pozicionálják, mint plusz egy csatornát, amellyel el lehet érni a potenciális vagy már meglévő vásárlókat. Német statisztikákra hivatkozva elmondta: a fogyasztók több mint fele mostanra olvasás nélkül a kukában landoltatja a print akciós újságokat, vagy eleve azt a kérést rakja a postaládájára, hogy ne is kézbesítsenek számára ilyen kiadványokat. Ezzel együtt nem gondolja, hogy az Akciókatalógus kiváltása lenne a print leafleteknek.

A jelenleg havi 35-40 ezer egyedi látogatót vonzó portál most rajtolt élesben, és már médiakampányt is indított nagyobb online felületeken. Eddig Mohr tájékoztatása szerint kb. 1 millió eurót toltak az indulásba (ez az összeg nemcsak a magyar piaci megjelenésre megy el, hanem a terjeszkedésre is), és 2013 végére várják, hogy megtérülhet a befektetés. Ez szerinte az optimista szcenárió, mivel a startupok többnyire legkorábban 2-3 év alatt válnak önfenntartóvá.

Arra, hogy miért éppen a magyar piacot választotta, Mohr azt felelte, hogy a nagy nyugat-európai piacok túlzottan telítettek, a magyar pedig, bár a gazdasági helyzet nagyon nehéz, de olcsóbb és könnyebb itt elindulni, és tesztpiacnak is ideálisak vagyunk. A német alapító szerint további előny, hogy rendkívül sok jó ötletemberrel lehet itt találkozni. A magyar iroda kiemelt szerepet kap a terjeszkedés folyamán, innen irányítaná a többi irodanyitást, és Budapesten maradna a kreatív központ. Emellett az itt költségként megjelenő fejlesztéseket át lehet ültetni a többi piacra is.

Gyakorlatilag napok, hetek kérdése, hogy megjelenjenek a török, a lengyel és a spanyol piacon is. Ezek közül Mohr a török piacot tartja a legizgalmasabbnak, mivel az még a dinamikus fejlődés állapotában van, de a lengyel piac is érdekes a mérete miatt. A spanyol elviekben rázós, ugyanakkor onnan kifejezett megkeresést kaptak a modell behozatalára, így szakmai befektetőkkel közösen indítják el a helyi akciósportált. A régió egyéb, miénkhez hasonló méretű piacait is figyelik, ugyanakkor ezeken egyelőre nincs meg a helyismeret, az orosz piac pedig szintén potens, de oda egyedül kockázatos volna bemenni - mondta el az alapító a későbbi lehetőségekről.