2010. október 27.

A pénz is fragmentálódik

A nézettség után a bevétel is fragmentálódik a tévés piacon – állítja egy szakértő, aki szerint ez főleg a TV2-nél érezhető.

A nézettség után a bevétel is fragmentálódik a tévés piacon – állítja egy szakértő, aki szerint ez főleg a TV2-nél érezhető.

Nink László, az Initiative kereskedelmi igazgatója a Médiainfónak arról beszélt: a nézettség fragmentálódásáról, a tematikus tévék előretöréséről már régóta sok szó esik a tévés piac kapcsán, mostanában azonban a bevételi fragmentálódás jelei is látszanak. A szakember szerint főleg a TV2-nél láthatóak ennek hatásai.

"A TV2 2010-es első félévi csökkenése, amely közel 16-18% körüli, valószínűsíthetően a kábelcsatornákhoz vándorolt. A kábelcsatornák képviselői a kábelpiac 6-7%-os bevétel emelkedésére számítanak 2010-ben. Ez kb. akkora bevételnövekedés, mint amekkora pénzösszeggel a TV2 csökkent" - állítja az ügynökség szakember. AZ RTL Klub ugyanakkor az év első felében mindössze 2-3%-os csökkenést produkált, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.

Nink László szerint ez előrevetíti azt, hogy a kereskedelmi csatornák a nézettség csökkenése mellett a bevételek terén a korábbiaknál ádázabb küzdelemre kényszerülnek. "A jelenség azért lehet érdekes, mert ahhoz, hogy a kábelcsatornák a megnövekedő keresletet be tudják fogadni, és a kampányokat maradéktalanul teljesíteni tudják, áremelésre kényszerülnek. Sok kis csatorna már az értékesíthető adásidő határán áll, itt az áremelés szinte elengedhetetlen".

A kereskedelmi csatornák nézettségének csökkenése megtorpant, és lassuló tendenciát mutat. A következő években a szakember szerint stabilizálódás vagy csekély csökkenés következhet. Ebben a helyzetben a nagy kertévék a legfontosabb főműsoridős sávot igyekeznek a leginkább megfogni. Igazán izgalmas majd 2012 lesz, mivel kiszámíthatatlan, hogy milyen hatással lesz a digitális átállás a nézettségre. A tévés hirdetési piac is kb. abban az évben kezdhet újra nőni.