Lee Hobbs, A Discovery EMEA régiós tartalomfejlesztéséért felelős alelnöke szerint a társaság végcélja nem változott: minőségi prémium és gondolkodtató tartalmakkal kell kiszolgálni a rajongókat. A szakember számos új műsor indítását bejelentette és azt is elárulta, mely tartalmak a legérdekesebbek a magyar nézők számára.

Milyen tartalmi stratégiát követ a Discovery idén az európai, közép-keleti és afrikai régióban?

A társaság globális stratégiája, hogy minden eddiginél több nézőnek kínál prémium tartalmat. Ezzel összhangban az EMEA régióban is legsikeresebb franchise programjainkra építünk, és erősítjük globális márkáinkat. Ennek érdekében több életmódmárkánk és tényszerű csatornánk élére is új globális vezetőket neveztünk ki a közelmúltban. Az amerikai piaccal az eddiginél szorosabb összhangban kínálunk nézőinknek egyszerre szórakoztató és inspiráló műsorokat és műfajokat a tényszerű dokumentumfilmektől a scripted tartalmakig. A Scripps Networks Interactive közelmúltbeli megvásárlásával olyan népszerű márkáival erősíthetjük a portfoliónkat az európai régióban, mint a Food Network, a Travel Channel és a Fine Living Channel – a csatornák Magyarországon elérhetőek, de a régió nagy részében nem voltak láthatóak. A végcélunk ugyanaz marad: minőségi prémium és gondolkodtató tartalmakkal kiszolgálni a rajongóinkat Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Milyen új tartalmi trendeket figyelhetünk meg a piacon, és hogyan befolyásolta ez a stratégiájukat?

Az utóbbi pár évben a piac a „kevesebb, nagyobb, jobb” irányába halad, és 2018 kulcsszava a „nagyságrend”, a „scale”. Idén az eredeti tartalmak felfuttatását láthatjuk majd, minden eddiginél nagyobb költségvetésekkel. Ennek eredményeképpen háttérbe szorulnak a nagy mennyiségben gyártott olcsó műsorok, és erősödnek a magas minőségű, kiemelkedő programok, amelyekről tömegek tudnak beszélgetni, és nézettségben is sikeresek. Ez a trend kifejezetten segített abban, hogy kialakítsuk 2018-as tartalmi stratégiánkat, elsősorban a tényszerű márkáinknál: a magas színvonalú, esemény alapú show-k és aktuális témákkal foglalkozó programok elkötelezetté teszik és akcióra késztetik a közönségünk.

2018-ban a műfajok is fejlődnek – a család/gyerek és a kapcsolati tematika erősödik leginkább. A kutatások szerint a családi és a gyerekekkel foglalkozó zsáner 20 százalékkal növekedett tavaly óta, mivel a televíziók olyan tartalmakat készítenek, amelyek a háztartás összes nézője figyelmére számíthatnak. A családbarát tartalom erősítése érdekében például az Animal Planet partnerségi megállapodást kötött a Group Nine Mediához tartozó, állatvilággal foglalkozó vezető digitális márkával, a The Dodo-val. A párkapcsolati téma is egyre népszerűbb globálisan – a TLC továbbra is egyedi módon dolgozza fel ezt a műfajt, olyan mindig sikeres sorozatokkal, mint a Három hónap múlva esküvő.

Mit láthatnak a nézők még idén a portfolió zászlóshajóján, a Discovery Channelen?

A Discovery Channel a vezető tényszerű szórakoztató csatorna régiószerte – az Egyesült Királyságtól Lengyelországon át Dél Afrikáig – és Magyarországon is. 2018-ban visszatér sok népszerű franchise, és néhány olyan globális program is látható lesz, amely minden eddiginél jobban leköti majd a nézőket. Az autós-motoros zsáner iránti igényt új sorozatokkal (Turbó duó) és spinoffokkal (Benzinfalók újratöltve) elégítjük ki – ez utóbbiban Aaron Kaufman teljesen új csapattal tér vissza. A közelmúltban indult Vírus különleges dokumentumfilm, amely a világ néhány leghalálosabb betegsége – influenza, ebola, himlő – hatásait vizsgálja. Tim Kennedy a Discovery egyik új arca. A korábbi zöldsapkás és kevert harcművészetek mestere a világ legveszélyesebb munkáit próbálja ki a Hard to Killben. Mindemellett új részekkel jön az Aranyláz Alaszkában, Az alaszkai vadon gyermekei és az Amcsi benzinfalók.

Mik lesznek a legérdekesebb műsorok a női csatornájukon, a TLC-n?

A TLC figyelemre méltó emberi történeteket mutat be, ítélkezés nélkül. Ennek köszönhetően a világon a legszélesebb körben terjesztett női csatorna, és a régió több országában is piacvezető női életmódcsatorna. Idén még több tartalmat kínálunk legnagyobb rajongóinknak az általuk kedvelt műfajokban a szívmelengető átváltozásoktól kezdve az élet nagy pillanataiig. A TLC szerelemmel és párkapcsolatokkal foglalkozó zsánerében a Három hónap múlva esküvő franchise – a Három hónap múlva esküvő – boldogan éltek, amíg… és a Három hónap múlva esküvő elsöprő sikere után – új spinoffokkal tér vissza. Az Élet 250 kiló felett szintén kap egy spinoff sorozatot, My 600lb Life: One Ton Family (Élet 250 kiló felett: az egytonnás család) címmel, amelyben a túlsúlyukkal életre szóló harcot vívó Perrio testvérek Houstonban, Dr. Now segítségével kapnak egy utolsó esélyt a lefogyásra. Teljesen új formátummal, a Bake it Like Buddy című sorozattal jön a tortakirály, Buddy Valastro. Vadonatúj sorozatok is érkeznek idén, többek közt az Our Wild Life, a háromgyerekes Abrams család története, akik 81 állatot fogadtak örökbe és nevelnek, sokukat saját otthonukban. A Mama Medium Jennie Marie életét mutatja be – a lenyűgöző személyiségű feleség és anya különleges képessége, hogy beszélgetni tud a halottakkal.

Mi a helyzet az Investigation Discovery, az Animal Planet és a Discovery Science esetében?

A valódi rejtélyekkel és bűnügyekkel foglalkozó ID idén is a leghíresebb és legnagyobb port kavaró bűnesetek mélyére ás. Az American Murder Mystery franchise három dokumentumfilmmel, A Nyomoz a People Magazine pedig két spinoff show-val folytatódik.

A The Dodo-val kötött partnerségnek köszönhetően az Animal Planetre érkezik a Dodo Heroes (Dodók hősei), amely hat olyan csapatot mutat be, akik életüket az állatok jövőjének szentelték. Az Irwin család – Terri, Bindi és Robert – visszatér az Animal Planetre, folytatják a 12 éve elhunyt krokodilvadász, Steve Irwin örökségét, és a világ legvadabb állatait és legegyedibb állattörténeteit hozzák közel a nézőkhöz.

A Discovery Science-re is érkezik új tartalom, például a The Innovators. A csatorna idén is megünnepli a tudomány világnapját november 10-én, illetve előtte június 30-án az aszteroidák világnapján is informatív és inspiráló tartalmakkal segít megérteni az univerzumot magunk körül.

Melyik műsorok hozták a legnagyobb nézettséget tavaly?

Ez piaconként és régiónként változó, de persze vannak olyan műsoraink, amelyek több piacon is kiemelkedően teljesítettek. Az Aranyláz Alaszkában nyolcadik évada, illetve az Autókereskedők 13. évada a régióban szinte mindenhol – így Magyarországon is – a legjobbak között szerepel.

A magyar Discovery Channel-nézők emellett általában a technikai-műszaki műsorokat kedvelik.

Ez a Discovery saját zsánere, sok nézőnk a csatornát a hasonló tartalmakkal azonosítja, és ezek rendszeresen jól is szerepelnek: a Hogyan készült?, a Hogyan csinálják?, a Hogyan készült: Újrahasznosítva, a Mérnöki műtárgyak és a Hihetetlen mérnöki baklövések a legnézettebb műsoraink közé tartoznak.

A TLC-n Buddy Valastro az örök kedvenc, a Tortakirály mellett az Élet 250 kiló felett volt a legsikeresebb tavaly. A TLC nézői emellett nagyon jól fogadják a lakások, házak átalakításával foglalkozó műsorainkat, illetve mindig erős nézettséget hoz az esküvői tematika – ennek megfelelően a nemrég új évaddal jelentkező Nate és Jeremiah álomotthonai és a Három hónap múlva esküvő – boldogan éltek, amíg… is a legnézettebbek közé tartoznak.

Milyen kiemelt programok várhatók még idén?

Tartalmi stratégiánk részeként olyan globális eseményekre is készülünk, amelyek bárhol a világon lekötik és akcióra késztetik nézőinket – akár arra, hogy megosszák a közösségi médiában, akár arra, hogy jobban elmélyedjenek egy-egy témában. Júliusban ismét jön a Discovery legrégebben futó programming eseménye, az idén már harmincéves Cápák Hete, a Discovery legismertebb arcaival. Megünnepeljük a NASA alapításának hatvanadik évfordulóját és a holdra szállást is: az Űr felfedezését bemutató, a NASA vezetői és tudósai részvételével készült Nasa: Above and Beyond sorra veszi a NASA eredményeit és kutatásait világszerte, egészen naprendszerünk és a galaxis legtávolabbi sarkaiig.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.