2014. szeptember 02.

A reklám önszabályozás újabb világsikere

Az APEC országok vezető kormányzati tisztségviselőinek tanácskozásán állásfoglalást tettek közzé a reklám önszabályozásának további támogatásáról.

Az APEC országok vezető kormányzati tisztségviselőinek tanácskozásán állásfoglalást tettek közzé a reklám önszabályozásának további támogatásáról.

A pekingi tanácskozás záródokumentumában az APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) országok képviselői a reklámnak a gazdaságban és a foglalkoztatásban betöltött szerepét, a versenyre gyakorolt pozitív hatását, valamint a termékek és szolgáltatások határon átnyúló kereskedelmében játszott élénkítő hatását hangsúlyozták. Ugyanakkor felszólítják a reklámozókat, hogy a társadalmi felelősségvállalásuk keretében felelősen kommunikáljanak és támogassák a reklám önszabályozást.

Már az is nagy szó, hogy ilyen magas szinten foglalkoznak az önszabályozással, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak az önszabályozás elvi támogatásáról van szó, hanem további mentorprogram szervezésében és a fogyasztók tájékoztatásában is részt vállal a hazánkban kevéssé ismert, valójában azonban elképesztő gazdasági erőt képviselő APEC.

Az önszabályozó szervezet fejlesztése, és azonos alapelvek alapján történő működése az egész reklámipar érdeke, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján dolgoznak. Az önszabályozás egységes brandjét jelzi, hogy a 21 APEC tagországból* 10 tagja - a csak nevében európai - EASA –nak (European Advertising Standards Alliance), és az EASA a pekingi konferencia létrejöttében is fontos szerepet játszott. Nem véletlen, hogy az elfogadott alapelvek is az EASA-tól származnak – hangsúlyozta Fazekas Ildikó főtitkár.

Mielőtt úgy gondolnánk, hogy Peking és az APEC messze van, nem szabad elfelejtenünk, hogy például a digitális kommunikáció adat- és személyiségjogainak kérdéseiben az EU jogalkotók erősen figyelnek az APEC országaira, elsősorban az USA-ra. Az APEC országok álláspontja, önszabályozás iránti bizalma pedig a WHO által felvetett kérdések – élelmiszer- és alkoholreklámozás - tárgyalásakor sem lebecsülendő, hiszen az országok száma és súlya is jelentős – tette hozzá Fazekas.

Dr. Oliver Gray, az EASA igazgatója a pekingi tanácskozáson

* APEC tagállamok: Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Kína, Hong Kong, Indonézia, Japán, Dél-Korea, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Peru, Fülöp-szigetek, Oroszország, Szingapúr, Taipei, Thaiföld, USA, Vietnam – és felvételét kérte a napokban Mongólia