2011. január 10.

A sajtószabadságért tüntetnek

Civilek január 14-én az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook oldal támogatásával tiltakoznak a médiatörvény ellen.

Civilek január 14-én az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook oldal támogatásával tiltakoznak a médiatörvény ellen. Annak visszavonását követelik, s további akciókat helyeztek kilátásba, ha nem történik változás.

A 2011. január 1-jével hatályos - a szervezők megfogalmazása szerint - "cenzúratörvény" ellen tüntetnek civilek január 14-én. A tiltakozó megmozdulást az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook oldal támogatja, melyhez mostanra több mint 67 ezren csatlakoztak.

A tüntetésre a szervezők közlése alapján eddig majd 5 ezren jelezték részvételi szándékukat. A Facebook oldal indítói kifejezetetten civil megmozdulásként határozzák meg az eseményt, nem kívánják azt pártokhoz kötni.

A tüntetésen közzétesznek egy kiáltványt is, melyben a véleménynyilvánítás szabadságát, politikailag független hatóságokat, ésszerű bírságokat, a sajtó és a net törvény hatálya alóli kivonását, illetve a közszolgálati hírszerkesztőségek önállóságának megőrzését követelik.

A tüntetés nem előzmények nélküli, 2010. december 20-án, még a médiatörvény megszavazását megelőzően volt egy hasonló civil tiltakozás a Kossuth téren. Az akkori, cenzúrát imitáló performanszot elsősorban egyetemisták szervezték.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért oldal adminisztrátorai azt közölték, hogy ha nem érnek célt a tüntetéssel, akkor további akciókra kerül sor. Kérdés persze, hogy közben a külföldi hivatalos és sajtóvélemények hatására a törvény újragondolása mellett dönt-e a kormány, s ha igen, milyen mértékű módosításokra lehet számítani.

Cseppben az élet

10 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.