2014. december 10.

A streaming nézőket von el a tévétől

Iparági adatok alapján a Netflixhez hasonló szolgáltatások már a hagyományos televíziók üzleti modelljét veszélyeztetik.

David Poltrack, a CBS kutatási vezetője szerint a streaming már olyan szintre növekedett, amely a médiapiacot alapvetően felforgathatja. Szavait egy kutatással is alátámasztotta, mely szerint a Netflixhez hozzáférő háztartások szignifikánsan kevesebbet nézik a hagyományos televíziót, mint a szolgáltatást nélkülözők.

Az érem másik oldala, hogy bár a nézőkért küzdelem folyik, a jogdíjas tartalmak esetén extra bevétel származhat a streamingből, míg a régebbi évadok átengedése az új szériák iránt is érdeklődést generálhat. Ilyen megközelítésben a Netflix a televíziók értékes partnere is lehet.

Ez az érvelés nem mindenkit győzött meg. A tévé nézetsége 3 százalékkal esett ebben az évadban, a digitális megoldások pedig néhány éven belül megelőzhetik a televíziót a reklámpiaci bevételek tekintetében is.

Ted Sarandos, a Netflix tartalomért felelős vezetője szerint a tévék tördelhetik a kezüket a nézői szokások megváltozása miatt, de jobban járnak, ha az üzleti modelljüket igazítják az olyan új elvárásokhoz, mint például a több epizód egyszerre megtekintésének igénye. Javaslata szerint érdemes lenne például olyan technológiákat fejleszteni, amelyek aktuális reklámokat illesztenének a korábban felvett műsorfolyamba.

(Forrás: WARC)