2010. február 22.

A szavazásig sem jutott el Polyák

Nem választott elnököt utolsó ülésnapján a médiahatóság élére a parlament. A személyi javaslat még a szavazásig sem jutott el. Nem tudni, mikor tölthetik be a két és fél hónapja üresen álló tisztséget.

A szocialista frakció ugyanis kérte a kérdés napirendről levételét a házbizottság hétfői ülésén; indokuk ugyanaz volt, mint amivel a Fidesz és a KDNP kifogásolta a jelölést: túl kevés az idő a tanulmányozásra, így nem lehet megfontolt döntést hozni az ügyben.
Sólyom László államfő a múlt héten jelentette be, hogy Bajnai Gordonnal közösen a korábbi ORTT-elnök tanácsadójaként is tevékenykedő, elméleti szakember Polyák Gábort javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének. A T. Ház egyszerű többséggel adhatott volna zöld utat a személyi javaslatnak.
Az MSZP már a múlt héten, az SZDSZ és az MDF hétfőn biztosította támogatásáról Polyák Gábor személyét, aki mindeddig nagyon visszafogottan nyilatkozott; csupán annyit árult el koncepciójáról, hogy a szakmaiságot tartja elsőrangú szempontnak.
Egy hétvégi nyilatkozatában Polyák Gábor úgy vélekedett: mivel a hazai médiaszabályozás alapos átalakításra szorul, megválasztása esetén ő lehet az ORTT utolsó elnöke.
A médiahatóság elnöki széke azért ürült meg, mert a posztot egy és kétharmad éven át betöltő Majtényi László – tiltakozásul a két országos kereskedelmi rádiós pályázat során történt, általa kifogásolt testületi lépések miatt – egy nappal az eredményhirdetés után, október 29-én lemondott a tisztségről, november végi hatállyal.