MTI 2020. november 26.

A székelyeket sértő kijelentések miatt vizsgálta a Klubrádió műsorát a médiatanács

Bár a testület nem marasztalta el az adót, azt nem tartja helyesnek és elfogadhatónak, hogy a székely közösségre vonatkoztatva a magyarság fogalmát megkülönböztetőleg alkalmazzák.

Bejelentés alapján vizsgálta a médiatanács a Klubrádió Megbeszéljük című műsorát és a Magyar Telekom egyik reklámját - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön.

A bejelentő szerint a rádió Megbeszéljük című, szeptember 24-ei műsorában gyűlöletkeltők és kirekesztők voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyászky Attila színházi rendezőről - olvasható a közleményben.

A testület megállapította, hogy a szolgáltató nem sértett törvényt, mert a betelefonáló székelyekre vonatkozó véleménynyilvánítását a műsorvezető igyekezett ellenpontozni, a sértő kifejezések pedig nem érték el a gyűlöletkeltés és a kirekesztés alkotmányos és hatósági gyakorlatban meghatározott mércéjét. A médiatanács ugyanakkor nem tartja helyesnek és elfogadhatónak, hogy a székely közösségre vonatkoztatva a magyarság fogalmát megkülönböztetőleg alkalmazzák - hangsúlyozták.

Hozzátették: a grémium a Vidnyászky Attiláról elhangzottakat nem vizsgálhatta, mivel médiaigazgatási jogsértés alanyai kizárólag társadalmi csoportok, közösségek lehetnek, személyek nem.

A médiatanács bejelentés alapján vizsgálta a Magyar Telekom több szolgáltatásban is megjelent reklámját, amelyben egy apa telefonon keresztül segít a lányának a felforrt hűtővízű autójával, egy ponton arra utasítva, hogy vegye le a kiegyenlítő tartály kupakját. A bejelentő szerint ez súlyos égési sérülést okozhat, a testület azonban nem indított eljárást, mert megállapítása szerint a szegmens a nézőket nem ösztönözte egészségre, biztonságra vagy a környezetre ártalmas magatartásra, nem képezte a reklám hangsúlyos részét, nem szólított meg kiskorúakat, és a reklám tárgyával sem függött össze közvetlenül, a jelenet csak annak illusztrációjaként szolgált - írták.

Tervek 2021-re

A médiatanács elfogadta a jövő évi hatósági felügyeleti tervét: az általános hatósági felügyelet részeként a médiaszolgáltatók és a közösségi jellegű médiumok folyamatos figyelése mellett jövőre is célja a testületnek többi között

  • a reklámok megjelenésének és hangerejének vizsgálata,
  • a nagy elérésű híradók nem közérdekű bűnügyi híreiben a törvényben előírt harmincöt százalékos plafon ellenőrzése, valamint
  • a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése.

Külön vizsgálati terület

  • a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartása a magyar és a nem magyar joghatóság alá tartozó szolgáltatásoknál, valamint az, hogy
  • a szolgáltatók a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják.

A testület jövőre is tervezi

  • a szolgáltatók műsorokra vonatkozó korhatár-besorolási gyakorlatának monitorozását, és
  • ellenőrizni fogja a hallás- és a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat.

A magyar piacra irányuló, külföldi joghatóság alá tartozó szolgáltatásoknál a reklámkvótákra fókuszál majd, és felügyeli, hogy az uniós gyártási kvóták mennyire teljesülnek. A grémium továbbra is nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldással kapcsolatos követelmények betartását is - áll a közleményben.

Rádiós döntéseket is hozott a testület

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Kaposvár 93,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát. Előbbinél hiánypótlásra kérte fel az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.

A testület emellett véglegesítette, és pénteken közzéteszi honlapján a Budapest 98,0 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia pályázati felhívását közösségi jelleggel. Az ajánlatokat január 14-én lehet majd benyújtani.

A grémium a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Nagykanizsa 100,7 MHz frekvencián legkésőbb 2021. január 27-éig kezdje meg közösségi jellegű médiaszolgáltatását - olvasható a közleményben.