2011. november 01.

A szlovákok 60 százaléka aktív netező

Az internettel nem rendelkezők több mint fele azonban továbbra sem érzi szükségét a netes szolgáltatások igénybevételének.

Az internettel nem rendelkezők több mint fele azonban továbbra sem érzi szükségét a netes szolgáltatások igénybevételének.

Szlovákia lakosságának 59,2 százaléka aktív online felhasználó, tehát havonta legalább egy alkalommal használja a világhálót - írja az MTI a TNS Slovakia felmérése alapján. Ez azt jelenti, hogy a helyzet lényegében nem változott 2010 tavaszához képest. A kutatás szerint valamivel ritkábban a lakosság 2,3 százaléka netezik, míg 38,5 százaléknak egyelőre semmiféle tapasztalata nincs a világhálóval kapcsolatban.

Az átlagosnál aktívabb internethasználók a 39 éven aluliak, a magasabb végzettséggel rendelkezők, illetve Pozsony és környékének lakói. Az átlagosnál kevésbé használják viszont a világhálót az 50 éven felüliek és az alacsonyabb végzettségűek.

Az aktív internetezők döntő többsége (93%) otthonában szörföl a világhálón. Munkahelyén a netet a megkérdezettek 33,2 százaléka használja rendszeresen, 20,6 százalék barátoknál vagy ismerősöknél, míg 18,5 százalék többnyire az iskolában internetezik.

Az internettel nem rendelkezők 17,5 százaléka azt nyilatkozta, hogy egy éven belül szeretne rákapcsolódni a netre. Ennek a csoportnak több mint fele (52,7%) azonban azt mondja, hogy nem érzi szükségét az internetnek, és egyáltalán nem is tervezi bevezetését az otthonába.

Címkék: szlovákia tns