mwx 2012. november 05.

A szokásos trükköt dobta be az Apple

Az Apple kevés új iPad és iPad minire biztosította az előrendelés lehetőségét, nem csoda, hogy a lanyhább érdeklődés ellenére elfogyott a készlet.

Az Apple kevés iPad és iPad minire biztosította az előrendelés lehetőségét, nem csoda, hogy a valamivel lanyhább érdeklődés ellenére elfogytak az első készletek. Eközben egyébként kijött egy friss felmérés, ami alapján csökkent a cég iránti márkahűség.

Az Apple nemrégiben mutatta be iPad mini készülékét, mely 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadnél.

A mini 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadné
A mini 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadné

Sőt a cég - ugyancsak ekkor - lerántotta a leplet a negyedik generációs iPad készülékről is, mely 9,7 hüvelykes Retina kijelzővel, az Apple által tervezett új A6X chippel, FaceTime HD-kamerával és gyors vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik. Mind az iPad mini, mind a negyedik generációs iPad készüléken az iOS 6 rendszer kétszáznál is több új funkciót kínáló legújabb verziója fut.

Az iPad mini 7,9 hüvelykes kijelzője ugyanannyi képpontból áll, mint az eredeti iPad és az iPad 2 készüléké, így gond nélkül futtatható rajta a kifejezetten iPadre készült több mint 275 ezer alkalmazás. Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke szerint "a Mini olyan vékony, mint egy ceruza, súlya pedig nem nagyobb egy jegyzettömbénél".

Az alumíniumból és üvegből készült új külsőt kapott iPad mini 7,2 mm vastag, súlya pedig csupán 308 gramm. 7,9 hüvelykes Multi-Touch kijelzője továbbra is a felhasználók által már jól ismert iPad-élményt nyújtja, mégpedig a 7 hüvelykes táblagépeknél megszokottnál 35 százalékkal nagyobb kijelzőméretben, melynek 67 százalékkal nagyobb része használható ki a web böngészésekor. A kétmagos A5 chip gondoskodik a rövid reakcióidejű megjelenítésről, valamint a gyors és akadozásmentes Multi-Touch vezérlésről, emellett biztosítva az egész napig kitartó akkumulátor-üzemidőt.

Az iPad mini előoldalán egy FaceTime HD-kamera, hátoldalán pedig egy 5 megapixeles iSight kamera található, melyekkel a fejlett optika jóvoltából kiváló élességű állóképek és valódi 1080p felbontású HD-videók készíthetők. Az iSight kamera videostabilizáló funkcióval rendelkezik, emellett mindkét kamerát hátsó megvilágítású érzékelővel látták el, mellyel gyenge fényben is kiváló képek készíthetők. A mini emellett a fényképek egyszerű megosztását is lehetővé teszi az iCloud szolgáltatásban elérhető megosztott fotóadatfolyamok révén.

A eszköz kétsávos, 802.11n szabványú, akár 150 Mb/s sebességű Wi-Fi kapcsolat használatát teszi lehetővé, amely a korábbi iPad modellek Wi-Fi teljesítményének kétszerese. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular változatokban is elérhető, melyek az ultragyors vezeték nélküli kapcsolati szabványok, köztük az LTE és a DC-HSDPA támogatása révén képesek kapcsolódni az internetre és kitűnő sebességet biztosítanak letöltéshez, böngészéshez és adatfolyam-lejátszáshoz egyaránt.

A Személyes hozzáférési pont funkció segítségével akár öt másik készülékkel, köztük például MacBook Pro számítógéppel, iPod touch készülékkel vagy egy másik iPaddel is megosztható a gyors mobilhálózati adatkapcsolat Wi-Fi, Bluetooth- vagy USB-csatlakozáson keresztül.

Az új, negyedik generációs iPad új A6X chipe az A5X CPU-teljesítményének és megjelenítési sebességének akár a kétszeresét képes nyújtani – mindezt úgy, hogy a megszokottan vékony és könnyű kivitelű iPad akár 10 órán át is használható egy feltöltéssel. A készülék további újdonságai közé tartozik a FaceTime HD-kamera, a korábbi iPad-modellekhez viszonyítva kétszeres sebességű Wi-Fi kapcsolat, valamint a készüléket támogató LTE-szolgáltatók egész világra kiterjedő listájának a tovább bővülése.

Az iPad mini és a negyedik generációs iPad egyaránt támogatja a Lightning csatlakozót, mely a 30 tűs csatlakozónál kisebb, praktikusabb és strapabíróbb. A Lightning csatlakozóhoz különféle tartozékok kaphatók, melyek lehetővé teszik a kamerák, SD kártyák és VGA- vagy digitális HDMI-videoeszközök csatlakoztatását. A már forgalomban lévő iPad Smart Cover takarók és az iPad Smart Case tok kompatibilis a negyedik generációs iPad készülékkel, emellett pedig új, poliuretán anyagú, kifejezetten az iPad minihez tervezett Smart Cover takarók is kaphatók.

Elérhető tartalomból nincs hiány

Az iPad készüléken az App Store áruházban megvásárolható alkalmazások közül több mint 700 ezer futtatható, köztük 275 ezernél is több olyan program, amely kifejezetten iPad készülékekre készült. Az iPaden emellett az Újságos alkalmazás által kínált több mint 5000 hírújság és magazin, valamint az iBookstore kínálatában megtalálható több mint másfél millió könyv is olvasható. Az iTunes Store zenei, televíziós és filmes online áruháza kínálatában több mint 26 millió zeneszám, több mint 190 ezer televíziós műsorepizód és 45 ezernél is több film található. Az iPadre készült új iBooks alkalmazás segítségével a felhasználók több mint 40 nyelven olvashatnak elektronikus könyveket. Az iBooks emellett az elektronikus könyveknek egy olyan új fajtáját is elérhetővé teszi, amely dinamikus és valóban interaktív élményt nyújt olvasóinak. Az Apple új iBooks Author alkalmazásával készített e-könyvek teljes képernyőt betöltő kiadványok, melyek egyebek között interaktív animációkat, szemléltető ábrákat, fényképeket, videókat, egyéni betűtípusokat és matematikai kifejezéseket is tartalmazhatnak.

Az iPad mini Wi-Fi modellek egyébként  november 2-tól, péntektől vásárolhatók meg fekete-palaszürke és fehér-ezüst színváltozatban. A 16 GB-os modell várhatóan 100 ezer forintba kerül majd, míg a 32 GB-os modellért még mélyebben kell az Apple híveinek a pénztárcájukba nyúlniuk, a termék ugyanis 130 ezer forint körül várható, de még mindig olcsóbb, mint a 64 gigabájtos változat 160 ezer forint ára. A negyedik generációs iPad Wi-Fi modellek ugyancsak ekkortól vásárolhatók meg fekete vagy fehér színben: a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 150 000 Ft, a 32 GB-os modellek ára 180 ezer forint, a 64 GB-os modell vásárlóinak pedig nem kevesebb mint 210 ezer forintot kell kicsengetniük.

Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljeinek és a negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljeinek értékesítése néhány héttel a Wi-Fi modellek megjelenése után kezdődik meg; első körben az Egyesült Államokban az AT&T, a Sprint és a Verizon kínálatában lesznek elérhetők. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljei a következő áron lesznek megvásárolhatók: 16 GB-os modell 140 ezer forint, 32 GB-os modell 170 ezer forint, 64 GB-os modell pedig 200 ezer Ft.  A negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljei közül a 16 GB-os ajánlott fogyasztói ára 189 ezer forint, a 32 GB-os modellé 220 ezer forint, a 64 GB-os modellé pedig 250 ezer Ft.

A piactársak jobbak?

Mint látható, az árak meglehetősen borsosak, miközben a készülékek tudása sok szempontból elmarad a konkurensekhez (Google Nexus 7, a Nook HD, vagy a Kindle Fire) képest.  Bírálják, hogy a képminőség jelentősen elmarad a vetélytársakétól, és hogy a kétmagos A5 processzor is gyengébb a Nexus 7 vagy a Kindle Fire HD négymagos processzoránál. A Mini ugyan egyedi a kategóriájában a hátlapi hd kamerával, de azzal is, hogy a legolcsóbb, wifis modellben nincs GPS, és ezzel egy sor szolgáltatás és alkalmazás nem működik rajta.

Csökkent az Apple iránti rajongás

Egyébként épp a napokban jelent meg a Strategy Analytics felmérése, ami alapján 2007 óta először jelentős mértékben csökkent az Apple iránti márkahűség. A cég kutatása szerint ez a tendencia Európában különösen erősen megmutatkozott, de az Amerikai Egyesült Államokban is szignifikáns. Noha még mindig rendkívül sokan mondják, hogy a következő telefonjuk is az almás cégtől származik majd, számuk jelentősen csökkent, ami részben talán annak köszönhető, hogy az Apple termékeinek tudása sok tekintetben elmarad a konkurensekétől, miközben áruk meglehetősen borsos. A Strategy Analytics adatgyűjtése során az európai iPhone-osok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kitart majd a gyártó mellett, míg az USA-ban 88 százalék mondta ezt. Ez a tavalyi európai adathoz (88 százalék) képest 13 százalékos, az USA-ban mért 93 százalékos hűséghez képest pedig 5 százalékos visszaesést jelent. Bár több telefongyártó joggal irigyelhetné ezeket a számokat, az Apple-nek valószínűleg hamarosan ki kell találnia valamit, hogy a márkája iránti lojalitást fokozza.