2014. október 08.

A televíziózás jövője

Terjednek az alternatív képernyők, de sportot továbbra is a nagy tévékészüléken szeretünk nézni.

Terjednek az alternatív képernyők, de sportot továbbra is a nagy tévékészüléken szeretünk nézni. Az időben eltolt tévézés több európai országban már érdemben növeli a képernyő előtt töltött időt.

Az Eurodata TV Worldwide összeállította a nemzetközi televíziónézés trendjeit vizsgáló tanulmányát. A cég igazgatója, Alexandre Callay szerint a televízió használata gyorsan fejlődik, és egyre inkább lehetővé teszi a saját időbeosztásunk kézben tartását is. A széles tartalomválasztékhoz tetszés szerinti időben és ízlésünk szerinti interakciós fokon férhetünk hozzá, ami egyre vonzóbbá teszi a médiumot.

A sportközvetítések – mint amilyen 2014-ben a Szocsi Olimpia vagy a labdarúgó VB voltak – továbbra is húzóerőt jelentenek, és ezeket a műsorokat az alternatív képernyők gyors fejlődése ellenére a legtöbben továbbra is televíziókészüléken szeretik nézni.

Ami a további képernyőket illeti, Hollandiában a 13 évesnél idősebbek 9 százaléka tévézek asztali számítógépen és 7 százalékuk laptopon, míg Franciaországban minden második 15 évesnél idősebb megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 12 hónap során nézett meg utólag (catch-up) műsort.

Az időben eltolt televíziónézés egyre népszerűbb, és ennek megfelelően a mérése iránt is igény mutatkozik. Azon 22 európai ország közül, ahol már mérik, Franciaországban és Olaszországban az élő adást követő 7 napban mért eltolt műsormegtekintések 4 percet adnak hozzá a napi átlagos televíziónézési időhöz, míg az Egyesült Királyságban, ahol 28 napos időtávot figyelnek, a többlet 31 perc.

A további adatokat és grafikonokat is tartalmazó részletes elemzést mellékelten találják.