2011. január 20.

A tévé marad a ″szuper média″

A Deloitte szerint a tévének nincs mitől tartania: a globális reklámbevételek 10 milliárd dollárral nőnek, és 40 millió új nézőt nyer a médium idén.

A Deloitte szerint a tévének nincs mitől tartania: a globális reklámbevételek 10 milliárd dollárral nőnek, és 40 millió új nézőt nyer idén a médium. A feltörekvő piacokon pedig a fizetős tévé szegmensnek is jelentős tere van a bővülésre, itt 20 százalékos növekedés várható.

2011-ben is a tévé marad a "tápláléklánc tetején", derül ki a Deloitte idei évre vonatkozó előrejelzéséből. A nézők világszerte 140 milliárd órát ülnek majd a készülékek előtt, s idén 40 millió új nézővel bővül a közönség világszerte. A reklámbevételek 10 milliárd dollárral bővülnek éves összehasonlításban, a fizetős tévé szegmensbe pedig 20 százalékkal több pénz áramlik a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országokban.

Az, hogy a tévé még mindig a sztárcsinálás elsődleges terepe, például a gasztronómiában is tetten érhető: a tévében szereplő séfek tízmilliós nagyságrenddel több szakácskönyvet adnak el idén, mint azok, akik nem kerülnek képernyőre. Az sem meglepő, hogy a tévéműsorok fogják a legtöbb beszélgetést pörgetni a közösségi médiában.

2007-ben a tévés bevételek 174 milliárd dollárt tettek ki globálisan, míg 2011-re a Deloitte szerint ez az összeg elérheti a 191 milliárdot. Eközben az újságok hirdetési bevételei 126-ról 93 milliárd dollárra esnek ugyanazan időszak alatt. Ha így folytatódik a trend, 2012-re a tévés reklámbevételek 6 százalékos növekedés nyomán átléphetik a 200 milliárdos bűvös határt.

A tévé marad a szuper média

Miközben a tévé az elsőszámú médium, még mindig vannak terjeszkedési lehetőségek. A legsikeresebb televíziós franchise, a nálunk Szombati esti láz néven koppintott Strictly Come Dancing jelenleg 38 piacon 250 millió nézőt ér el, ami még mindig legalább 3 milliárd fővel bővíthető száznál több piacon.

A sikeres formátumok zöme még Kína kapui előtt áll, de az ottani tartalomterjesztők egyre inkább érdeklődnek ezen tartalmak iránt. Nem meglepő tehát az a becslés, hogy a tévés reklámköltés a feltörekvő piacokon kétszámjegyű növekedést produkálhat. Kínában 14, Indiában 18 százalékos bővülésre számítanak.

A korábbi becslésekkel szemben az új technológiák nem szűkítik vagy elvonják, inkább bővítik a televízió közönségét. A DVR és az online tévézés egyre nagyobb teret nyer, ahogyan a multiképernyős tartalomfogyasztás is. Utóbbi hatása a reklámok hatékonyságára azonban egyelőre kérdéses. Egyértelműbb folyamat a HD tévék térnyerése, a nyomukban pedig már ott a 3DTV.

Címkék: 2011 trend