Ha a sorozatban nevet a ’közönség’, akkor ott valami vicces történt, az esti sávban kinémítás nélkül élvezhető a Family Guy trágársága – ismerős ’trükkök’? A gyakorlott humorcsatorna nézők ismerik a dörgést. És hogy szeretik-e? Nem tudjuk, de most egy fokkal közelebb kerülhetünk az igazsághoz: a Neticle online és közösségi médiafigyelő- és elemző cég megnézte, hogy mi is a magyar netezők véleménye a humorcsatornákról.

A Neticle 2018. január 1. és október 25. között vizsgálta és automatikusan elemezte az online (cikkekben, blogokon, fórumokon, közösségi médiában és hozzászólásokban) publikusan a Comedy Central és Humor+ csatornákhoz köthető említéseket. Mindkét csatorna Facebook oldala aktív kommunikációs felület, így ez az elsődleges kommunikációs platformjuk a legtöbb említéssel.

„Ha poénra vágyom, bekapcsolom a Comedy Centralt”

Azt gondolná az ember, hogy ez a mondat egy jól összerakott reklámszöveg. Végülis lehetne – csak éppen ehelyett a Gyakorikérdések.hu-n szerepelt azzal kapcsolatban, hogy lenne-e gond a határon abból, ha a kérdező csak bozótvágóval merne kirándulni indulni Erdélybe. Igen, ez egy valós és komoly topik volt, lévén a kérdező a fent idézett választ adta a komolytalanul válaszolóknak. És így alakulnak ki a márkázott mondások – ez esetben eltekintve a kontextustól – amik a márkát igazán a következő szintre emelik.

A Comedy Central említésszámainak alakulása és legnépszerűbb tartalmai. Forrás: Neticle
A Comedy Central említésszámainak alakulása és legnépszerűbb tartalmai. Forrás: Neticle

A Comedy Central márpedig ehhez nagyon ért: a vizsgált időszakban a legtöbb visszhangot saját kampányaik aratták. A magyarhangokkal készített Family Guy főcím, az Agymenők magyarhangjaival készített Facebook live-ok, illetve a választások előtt megjelenő szavazásra buzdító kisvideók aktivizálták legjobban a felhasználókat. Emellett azonban voltak tartalmak (a csatorna 10. szülinapjára készített ironikus musical, illetve a kamu hírportál), amik elsősorban cikkekben, címlapokon taroltak, viszont a hozzászólások között kevésbé jelentek meg.

A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle
A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle

Témák tekintetében a szavazás domborodik ki erősen, vegyes megítéléssel: vagy rajongtak a videókért, vagy pedig politikailag elfogultnak titulálták őket. A műsorok és sorozatok véleményezése között nem jelenik meg túlnyomó többségben egy ’kedvenc’ sorozat sem, viszont a csatorna testvére, a Comedy Central Family 257 említéssel képviselteti magát.

A Comedy Centralhoz köthető felhasználói érzelmek. Forrás: Neticle
A Comedy Centralhoz köthető felhasználói érzelmek. Forrás: Neticle

Érzelmek tekintetében a csatorna mondhatni érzelmi hullámvasutat vált ki a felhasználókból. Az élvezet a legdominánsabban megjelenő érzelem, tehát alapvetően pozitív kép körvonalazódik a csatornáról az említések között, azonban a düh és szomorúság is jelentősen képviselteti magát. Mindkét érzelem a szavazásra buzdító videók kapcsán burjánzott el és nagyban politikai töltetűek.

„Hová tűntek azok a sorozatok, ahol alászinkronizálták a nevetést?”

A Humor+ csatorna említései a Comedy Centralhoz képest teljesen más képet mutatnak. Említéseik többsége, 56 százaléka Humor+ saját tartalma, kevésbé voltak képesek online aktivizálni közönségüket. A vélemények szignifkánsan a TV2-höz való tartozásról szólnak, rendkívül kevés a csatornáról vagy műsorairól megfogalmazott vélemény.

 

A Humor+ csatorna online említéseinek megoszlása tartalomtípusok szerint. Forrás: Neticle
Fotó: A Humor+ csatorna online említéseinek megoszlása tartalomtípusok szerint. Forrás: Neticle

Tartalomtípusok szerint nézve a Humor+ Facebook említéseinek jelentős része a csatorna saját oldalán megosztott tartalmait, a videós tartalmak a frissvideok.hu műsorajánló spotjait, míg Twitteren pedig a TV2 által a csatorna műsorait reklámozó tweetjeit takarja. A legtöbbet ajánlott műsor a Szeretünk Raymond volt.

 

A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle
A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle

A csatorna saját ajánlói és a TV2-vel kapcsolata mellett kétféle visszajelzés érkezett Facebook, fórumokon és Twitteren a csatornáról: egyrészt nosztalgia kapcsán merült fel a Humor+, régen szeretett sorozatokról írtak többen is és ezt tartják a csatorna egyik legnagyobb előnyének is. Külön fórumszál foglalkozik az ilyen sorozatok keresésével (Hová tűntek azok a sorozatok, ahol "alászinkronizálták" a nevetést?), ahol szintén megjelenik a Humor+ neve a válaszok között, emellett a Humor+ előfizetés iránt érdeklődők között egy másik gyakorikérdések.hu topik is fut: „Menyibe kerül egy egyéves előfizetés csak a humor+ csatornára?”. A másik többször is előkerülő téma a Csengetett, Mylord? közönségtalálkozó visszhangja volt: Twitteren és Facebookon is beszéltek róla.

Konklúzió

És hogy mindebből mi a tanulság? Röviden annyi, hogy a humorcsatornák többet kísérletezhetnek kevesebb kockázattal. Ha a kommunikációjuk és reklámjaik humorban illeszkednek az általuk vetített műsorokéval, akkor nem igazán van vesztenivalójuk – talán csak akkor, ha a reklám vagy tartalom nem szervesen kapcsolódik a csatorna tartalmaihoz, ezáltal más irányba terelve az alatta futó beszélgetéseket.

 

A Facebook ismét lecsapott

23 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.