2011. szeptember 06.

A tévézés a netre megy

Az Ericsson nemzetközi kutatása szerint az internetes tévézési lehetőség és a VOD szolgáltatások jelentősen hatnak a hagyományos tévézésre.

Az Ericcson nemzetközi kutatása szerint az internetes tévézési lehetőség és a VOD szolgáltatások jelentősen hatnak a hagyományos tévézésre.

Miközben nő az online alapú on-demand tévézés, a hagyományos televíziónézés nagyon halványan csökken - derül ki az Ericsson ConsumerLab friss kutatásából. A digitális felületek közül a közösségi média is jelentősen befolyásolja, hogy kik, hogyan és mennyit tévéznek. A 22 kvalitatív és 13 ezer kvantitatív megkérdezésen alapuló, 13 piacot érintő kutatásból kiderül: a megkérdezettek több mint 44 százaléka nézett online VOD szolgáltatást legalább heti egy alkalommal, míg ez az arány a klasszikus tévézés esetében 80 százalék.

"Miközben az on-demand tévézés egyre népszerűbb, továbbra is a hagyományos tévénézés a meghatározó tartalomfogyasztási mód. A fogyasztók azt szeretnék, ha mindkét módon követhetnék a televíziós tartalmakat. A televíziót és a videós tartalmakat tehát nem érintette negatívan az internet térhódítása abban az értelemben, ahogy a printet. Egyszerűen csak a korábbiaknál sokkal többféle módn tévézünk" - elemezte az eredményeket Anders Erlandsson, a kutatási egység vezető elemzője.

A VOD szolgáltatások mellett a közösségi média is jelentősen befolyásolja a tévézési szokásokat. A válaszadók több mint 40 százaléka mondta azt, hogy valamilyen közösségi média felületen barangolt (okosetelefon, táblagép vagy egyéb kütyü használatával), miközben tévézett.

"A családok zöme a tévénézést Facebook- vagy Twitter-használattal kombinálja, illetve telefonálnak és online fórumokat olvasnak miközben valamilyen műsort néznek. Főképp igaz ez az e szempontból éllovas amerikai piacon. Főleg akkor fogyasztanak párhuzamosan több médiumot, amikor sporteseményeket vagy valóságshow-kat követnek a tévében. Ez a fajta kommunikáció kiegészíti a tévézési élményt" - teszi hozzá a kutató.

Hogy a netes nyomulás ellenére miért maradnak meg a legtöbben a hagyományos képernyő mellett (is), annak elsősorban a minőség az oka. Nem mindegy, hogy egy érdekes műsort mekkora méretű képernyőn nézhet a fogyasztó, s milyen képfelbontás mellett, de egyre vonzóbb a 3D TV is.

Az Ericsson azt is tudni akarta, milyen szolgáltatásért fizetnének a megkérdezettek a legszívesebben, s az derült ki, hogy ez a friss mozifilmek televíziós környezetben való megtekinthetősége volna.

 

Grafikonok elérhetőek ezen a linken!

Cseppben az élet

9 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.