A TV2-vel szemben hatósági eljárás indul az ún. bulvárbűnügyek engedélyezettnél magasabb aránya miatt. Más vizsgált csatorna nem lépte át a törvényben meghatározott arányt, a közszolgálati adók kifejezetten alacsony értéket mutattak.

A Médiatanács elfogadta a hatóság legfrissebb elemzését, amelyből kiderül, hogy egyedül a TV2 haladta meg a három jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóra vonatkozó törvényi korlátot a hírműsorok bűncselekményekkel foglalkozó bulvárhíreit illetően; az RTL Klubon ez az arány 13,8 százalék, a Class FM-en 10,1 százalék.

A hatóság a törvényi rendelkezésekből kiindulva elkülönítetten kezelte a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűnügyi híreket az összes bűnügyi híren belül. Utóbbiak, valamint a katasztrófák, balesetek együttes aránya a TV2 híreinek több mint felét, 58,2 százalékot tett ki, az RTL Klubnál 38,2 százalékot (ebbe beleértendőek a politikusok, egyéb közfeladatot ellátó vagy hivatalos személyekkel kapcsolatos bűnesetek, terroresemények vagy a szociális vonatkozású visszaélések egyes fajtái, mint az uzsora- vagy a lakásmaffiaügyek is).

A testület hatósági eljárást indít a szolgáltatóval szemben amiatt, hogy a TV2 2014-ben a hírműsoraiban, éves átlagban túllépte a bulvárbűnügyi hírek maximális arányára vonatkozó, a törvényben meghatározott húsz százalékos határt (21,8%). Az egész évet tekintve 6 óra 43 perccel több ilyen hírt adott közre a megengedettnél. A hatóság összehasonlításképpen vizsgálta a közszolgálati adókat is: a 2014-es arány a Duna Tv-n 0,9 százalék, a Kossuth Rádió Déli Krónikájában 1,3 százalék, az M1 esti híradójában 2,3 százalék volt.

A bűnügyi hírekben Budapest erősen felülreprezentált: noha a magyarországi bűncselekményeknek csak 13 százaléka történik a fővárosban, mégis az elektronikus médiában kétszer olyan gyakran szerepelnek ezek a beszámolók. A gyilkossági hírek 40 százaléka pedig nem friss ügyet tárgyal, hanem olyanokat, amelyek bírósági szakaszban állnak vagy még nem sikerült a felderítésük.

A teljes jelentés mellékelten letölthető.