2016. október 08.

A tulajdon felelőssége?

Első gondolatok a Népszabadság-ügy kapcsán.

Igen, tisztában vagyunk vele, hogy a print piac, azon belül is különösen a közéleti napisajtó a világ pár szerencsés országát leszámítva nincs jó bőrben. Hogy nehéz működőképes üzleti modelleket találni a számtalan kihívás közepette. Hogy egyre gyakrabban ilyen-olyan politikai agendával rendelkező pénzemberek kénye-kedvére jutnak médiavállalkozások világszerte.

Igen, a portfóliómenedzsment, a nem teljesítő termékek átalakítása vagy megszüntetése a vállalkozások működtetésének egyik alapja, és a csúcsvezetők részben épp az ilyen kemény döntések meghozataláért kapják a kiemelkedő juttatásokat.

Elfogadjuk az üzleti racionalitást, a magánvállalkozások döntési szabadságát.

De néhány szempontot érdemes megfontolni.

Már az Alaptörvényben is szerepel a tulajdonnal járó felelősség. Ha valaki megszerez egy értékes, jól ismert vagyontárgyat vagy márkanevet, azzal óvatosan kell bánnia. Ahogyan virtuálisan keresztre feszítenek valakit egy elhanyagolt Andrássy úti palotáért vagy egy állítólag félremenedzselt, nagymúltú porcelángyárért, ugyanúgy a figyelem középpontjában lesz az, aki egy ismert politikai lapot csap a portfóliójához. Afféle hungarikum talán, hogy nálunk a lappiacon sem csináltak forradalmat, az elmúlt rendszer márkanevei éltek tovább. Ahogyan nálunk nincs Választási Újság és a Mai szó sem került a régi nevek elé, úgy maradt életünk része a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Népszava… Ha valaki ezekhez nyúl, a kulturális identitásunkat érinti. Ha ezek közül tűnik el valamelyik, az minőségileg más, mint ha egy heti bulvárlap vagy havi férfimagazin esne ki a palettáról. Még akkor is, ha már nem érkezik meg milliók postaládájába reggelente.

Ami talán még fontosabb, az a módszer. Mindent meg lehet tenni, de nem mindegy, hogyan. Igen, tárgyalásos úton körülményesebb, drágább lehet, de a közép-nyugati vasútépítések – egyes amerikai államok törvényi gyakorlatában vagy épp Donald Trump híres-hírhedt mondásában tovább élő – „Joe, ki vagy rúgva’” tempója, a szombati rajtaütés valahogy nem európai. Ráadásul egy érzékeny helyzetben politikai motivációkra enged következtetni, még akkor is, ha esetleg tényleg gazdasági megfontolás állt volna a lépés mögött.

Ebben a helyzetben azt tudjuk kívánni, hogy mielőbb találják meg a megfelelő üzleti modellt a lapnak. De leginkább a kollégáknak kívánunk erőt és elszántságot, hogy átlendülhessenek ezen a kemény időszakon.