2017. szeptember 21.

A tulajdonosé az utolsó szó a Zoom-nál

Még a szakmai, szerkesztési kérdésekben is. Így már érthető(bb), miért távozott Zappe Gábor a zoom.hu főszerkesztői székéből.

Interjút adott az MNO-nak Tarjányi Péter, a Zoom.hu portál tulajdonosa, amelyben visszahívott cikkekről (Orbán család pénzügyei) és a főszerkesztő hirtelen távozásáról is beszélt.

Az interjúban az újságíró felidézte, hogy a Zoom.hu-n egy rövid ideig olvasható volt egy Magyar Nemzetben megjelent cikk lapszemléje az Orbán család pénzügyeiről. Tarjányi egyértelműen cáfolta a találgatásokat (úgy szóltak egyes lapokban az üggyel kapcsolatos vádak, hogy Tarjányi Péter levetette a cikket, mert az Orbán családról szól, és ezért lett kirúgva a főszerkesztő), állítása szerint Zappe Gábor már egy nappal korábban döntött arról, hogy nem fognak tovább együtt dolgozni. Zappét a felmondás bejelentésekor mi is kerestük, de az ügy hátteréről senki nem akart beszélni. Tarjányi úgy fogalmazott, "semmi alapja tehát annak a képnek, hogy volt egy hős szabadságharcos főszerkesztő és egy gonosz tulajdonos, aki megijedt Orbán Viktortól. Valójában volt és van egy vezetésbeli különbség Gábor és köztem, és erről már július végén is beszéltünk egymással. Később eljutottam odáig, hogy jobb az elején elválni, amíg normális a hangnem közöttünk."

A tulajdonos arról is beszélt az MNO-nak, hogy 90 százalékban saját anyagokat vár el az újságíróktól. Hozzátette, különösen irritálja, hogy Simicska Lajos lapjában Orbán Viktort lehúzó cikkek jelennek meg. A saját lapjának szerkesztői elveiről pedig ezt mondta: "tulajdonosként, ha valami nem tetszik, akkor azt hadd jelezzem. Ha akarnám, csak hétfőn, szerdán és pénteken jelennének meg cikkek az oldalon, mert ez az én újságom. Feltehetek és levehetek anyagokat, senki sem tudja megakadályozni. "

Mindez világos tulajdonosi álláspont, ugyanakkor az interjú ezzel – a szerintünk önellentmondással – folytatódik: "Én vagyok a tulajdonos, és a szerkesztőségi folyamatokba nem szólok bele, de ez egy érzelmi ügy volt."

Az interjú vége a Zoom finanszírozási hátterére kérdez rá. A bevételek könyvkiadásból, a tulajdonosok megtakarításaiból és 40%-ban multicégek hozzájárulásából adódnak össze.