2011. január 25.

A valóságot frissítették Münchenben

Frissítsd a valóságot! Ez volt a mottója a média digitális korszakáról szóló nemzetközi konferenciának, amely a hét végén Münchenben zárult.

Frissítsd a valóságot! Ez volt a mottója a média digitális korszakáról szóló nemzetközi konferenciának, amely a hét végén Münchenben zárult mintegy nyolcszáz szakember részvételével.

A dpa német hírügynökség kiemeli: a rendezvénynek, amely a DLD (Digital, Life, Design) cím alatt futott, elsősorban az volt üzenete, hogy a médiának és a sajtónak fokozott tempóban kell a digitalizáció útjára lépnie. Ehhez kapcsolódóan első helyen idézi Hubert Burda, a nevét viselő lapkiadóvállalat első emberének szavait, miszerint az új média üzlet egyszerűen be fogja kebelezni a hagyományos médiaüzletet. A fiatal generáció együtt nő fel az új elektronikai kütyükkel, és ezeket használja médiafogyasztásához is - húzta alá.

A médiafejlesztés eszközeibe, az internetbe, azaz a jövőbe ruháznak be elsősorban a tőkebefektetők - hívta fel a figyelmet egy amerikai kockázati tőketársaság alapítója, aki szerint át kell gondolniuk, mi lesz majd a hagyományos média vállalkozásaival, mert könnyen lehet, hogy tíz év múlva már nem is léteznek majd.

A digitális médiakorszak beköszöntét Arthur Sulzberger, a The New York Times kiadói vállalkozásának vezérigazgatója így fogalmazta meg: "Ott kell lennünk, ahova minket az emberek várnak, ez jelenti azt, hogy újság. Tizenöt éve van weboldalunk, de igazodásunkat az új követelményekhez fel kell gyorsítanunk, a részvétel a közösségi médiában egyre fontosabb szerepet játszik, fontosabbá válik, minthogy valami egyedi információ után kutassunk".

Hozzátette: átlagban már minden negyedik másodpercben twittereznek a New York Times-nak. A minőségi újságírás ezzel együtt továbbra is meghatározó szerepet játszik, mert a hazugságok bizony gyorsabban terjednek, mint az igazság, ezért is kell minőséginek lennie az információknak.