2017. augusztus 03.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Magyar Telekom

A Magyar Telekom Zrt. növelte bevételét 2017 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, miközben eredménye is javult.

A távközlési szolgáltató összbevétele 8,9 százalékkal 153,3 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az emelkedést - az előző negyedévhez hasonlóan - a rendszerintegrációs és IT-bevételek bővülésével magyarázták.

Az adózott eredmény 10,9 milliárd forint lett, 2,1 százalékkal több mint egy éve.

Elemzők a cég által közölt konszenzus szerint 10,6 milliárd forint nettó eredményt és 147 milliárd forint árbevételt vártak.

Az alaptevékenységeken belül a mobil bevételek 4,1 százalékos növekedéssel 79,6 milliárd forintra, a rendszerintegráció és információtechnológiai (RI/IT) bevételek egy év alatt 10,5 milliárd forintos növekedéssel 24,4 milliárd forintra emelkedtek. A vezetékes bevételek 2,1 százalékkal 48,2 milliárd forintra csökkentek. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek 9,6 százalékkal 1,3 milliárd forintra mérséklődtek az áramszolgáltatás csökkenő ügyfélszáma és az egyetemes gázszolgáltatást igénybe vevő ügyfelek szerződéseinek lejárta miatt.

A Magyar Telekom az éves rendes közgyűléshez képest megemelte az árbevételre vonatkozó várakozásait, 2017-re 560 milliárd helyett 580 milliárd forint árbevétellel számol, amit a rendszerintegrációs és IT szegmens erős teljesítményének, valamint a vezetékes és mobil készülékek iránti erős keresletnek a folytatódására alapoznak. Az EBITDA-eredményre vonatkozó várakozások változatlanok, továbbra is 182 milliárd forinttal számolnak a tavalyi 188 milliárd forint után. A társaság az idei év után 25 forintos részvényenkénti osztalékot céloz meg, csakúgy, mint 2016-ot követően.

(mti)