A távközlési szolgáltató nettó eredménye 9,2 százalékkal 11,37 milliárd forintra csökkent, árbevétele 6,5 százalékkal 148,16 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi év második negyedévéhez képest.

A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 11 milliárd forint nettó eredményt és 147,7 milliárd forint bevételt jelzett előre. A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 2 százalékkal csökkent, 51,1 milliárd forint lett a második negyedévben.

A társaság az első fél évben 293,2 milliárd forint árbevételt és 22,08 milliárd forint nyereséget ért el, a bevétel 7 százalékkal kisebb, míg az eredmény 47 százalékkal nagyobb a tavalyi bázisidőszakinál. A hathavi EBITDA 99,40 milliárd forintot tett ki, 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az Infoparkra vonatkozó ingatlan-megállapodáshoz és az Origo értékesítéséhez kapcsolódó egyszeri tételeken realizált mintegy 5,1 milliárd forint profitnak köszönhetően.

Az egy részvényre jutó eredmény 21,19 forint volt a tavalyi első félévi 14,42 forinttal szemben. A társaság nem változtatott éves pénzügyi célkitűzésein: továbbra is a tavalyi 656,3 milliárd forintnál kisebb, legfeljebb 590 milliárd forintos árbevétellel és az előző évivel közel azonos, legfeljebb 191 milliárd forintos EBITDA-eredménnyel számol 2016-ban, és mintegy 10 százalékkal kevesebbet költ beruházásokra az idén a tavalyi 109,8 milliárd forint után.

A Telekom nettó adósságállománya 404,1 milliárd forintra csökkent a második negyedév végére az egy évvel korábbi 447,2 milliárd forintról. nettó eladósodottsági mutató kismértékben, 42,4 százalékra nőtt az első negyedévhez képest az osztalék kifizetések miatt, azonban az év második felében csökkenés várható. A szabad cash flow a 2015. első fél évi mínusz 1,4 milliárd forintról 20,2 milliárd forintra nőtt 2016. június végére.

Christopher Mattheisen vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy az összbevétel 6,5 százalékos csökkenése elsősorban az energia üzletággal kapcsolatos döntések, valamint az EU források magyarországi lehívásának átmeneti lassulásából fakadó alacsonyabb rendszerintegráció és információs technológia bevételek miatt következett be. Hangsúlyozta: az első negyedév egyszeri profitot növelő tételeire számított a vállalat, és azok hatását figyelembe vette a tervekben. E bevételek hozzájárulásától eltekintve, az alaptevékenységet összehasonlítva a bevételek 2,2 százalékkal nőttek, a magasabb mobil adat- és készülékértékesítési, valamint a megnövekedett vezetékes szélessávú és TV bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA második negyedévben elért 2 százalékos romlását a magasabb egyéb működési költségekkel magyarázta, amely ellensúlyozta a bruttó fedezet javulását és a személyi jellegű ráfordításokban elért megtakarítást.

Elmondása szerint az EBITDA 5 százalékos javulásához az egyszeri profitokozó tételek mellett a bruttó fedezet növekedésének, és a személyi jellegű ráfordításokon elért jelentős megtakarításnak köszönhető. 2015 első fél évéhez képest a teljes operáció területén a 4G hálózat fejlesztésre fordított erőfeszítéseknek köszönhetően a mobil internet és készülékértékesítési bevételek jelentősen emelkedtek, miközben a hangalapú bevételek csökkentek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően Magyarországon a cégcsoport tovább növelte a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisát magasabb egy főre jutó árbevétel mellett.