2011. március 25.

A vidéki városokban többet rádióznak

2011 februárjában átlagosan a 15 évnél idősebbek 88 százaléka, azaz 7,518 millió fő hallgatott rádiót. A naponta rádiózásra fordított idő 4 óra volt.

2011 februárjában átlagosan a 15 évnél idősebbek 88 százaléka, azaz 7,518 millió fő hallgatott rádiót. A naponta rádiózásra fordított idő 4 óra volt.

Februárban egy átlagos hétköznapon vagy egy átlagos hétvégi napon a 15 évnél idősebb magyarok 88 százaléka, azaz 7,518 millió fő hallgatott rádiót. A naponta rádiózásra fordított idő pedig átlagosan 4 óra volt - derül ki a GfK-Ipsos mérésből.

A napi rádióhallgatási görbét tekintve a hallgatók az elmúlt két hónaphoz képest kicsit később kapcsolódtak be a reggeli rádióműsorokba. Így a hallgatottság is az eddigieknél később, délelőtt 10 órakor érte el csúcspontját.

A korábbiakhoz képest szintén különbség, hogy a hallgatók nagy része a reggeli műsorok után is kapcsolatban maradt a rádiókkal, és egészen délelőtt 11 óráig a 15 év feletti lakosság 26 százaléka hallgatott rádiót.

2010 novemberétől megfigyelhető trend, hogy a megyeszékhelyeken és az egyéb kisvárosokban élők körében nő a rádiózás népszerűsége. Ebben a célcsoportban folyamatosan nőtt az átlag napi elérés az elmúlt négy hónapban. Utóbbi időszak adatai alapján a megyeszékhelyi lakosok háromnegyedét, míg a kisvárosi lakosok 70 százalékát érik el a rádiók egy átlagos napon. Hétköznapokon még magasabbak ezek az arányok: 78, illetve 75%.

A vidéki városi lakosok körében növekvő átlagnapi rádiózás hátterében a kutatócégek szerint egyfelől a növekedő hétköznapi rádiózás áll, másfelől pedig az a jelenség, hogy vidéken jobban szétválik a kétféle rádiózási forma, azaz kisebb az átfedés a hétköznapi és a hétvégi rádiózók tábora között, mint Budapesten.

 

A részletesebb adatokat lásd alább.