2019. március 22.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.

Venezuela évtizedek óta hatalmas problémákkal küzd. A rossz gazdaságpolitikának köszönhetően hatalmas a korrupció és a szegénység, ami folyamatos bűnözéshez és bizonytalansághoz vezet. A kormányátalakítás most is tervben van, amely legutóbb a közel egy hétig tartó országos áramszünet kapcsán merült fel, hiszen ez az amúgy is gyógyszer-és élelmiszerhiánytól, valamint hiperinflációtól szenvedő országot teljesen megbénította. Venezuelában azonban nem csak politikai és gazdasági gondok vannak, az országnak pontosan 20 évvel ezelőtt történetének legkegyetlenebb katasztrófáját kellett túlélnie. A lakosok egy életre megjegyezhették az elszabadult vizek erejét, 1999-ben ugyanis egy megáradt folyó által hurcolt törmeléktömeg zúdult az ország északi részén található Vargas tartományra. Egyes becslések szerint a tartomány lakosságának 10 százaléka vesztette életét a katasztrófában. A sűrű sárfolyam tízezreket temetett maga alá, az áldozatok közül nagyon sokakat álmában érte a halál - írják.

Vargas tragédiája félelmetesen ironikus, hiszen a régmúlt hasonlóan katasztrofális árvizei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy idővel százezrek költöztek a térségbe. Hogyan is kell ezt elképzelni? Venezuela északi partvidékén meredek hegyek futnak a Karib-tenger irányában. Az idők során számtalan árvíz sújtotta ezt a térséget, aminek következtében vastag törmelékréteg rakódott le a legyező alakú hordalékkúpokban.

Caraballeda is egy ilyen hordalékkúpra épült, néhány évvel az utolsó jelentősebb áradás után, 1951-ben. A város lakosságának száma 1999-re meghaladta a háromszázezret. Vargas régió, és különösképpen Caraballeda város esetében a pusztító árvizek mindkét fontos eleme, a hosszan tartó heves esőzés és a helyi lakosság sebezhetősége is megfigyelhető.

Rendszeresek az esőzések, az árvizek, és az alázúduló víztömeg és az általa hurcolt törmelékhegyek miatt az ilyen árvizeket szinte lehetetlenség túlélni.

A Spektrumon március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja. Tökéletes részletességgel mutatja be, hogyan formálják újjá a szerencsétlenségek a világot és ösztönzik a kutatókat és mérnököket arra, hogy új utakat találjanak, melyeken keresztül elkerülhetők vagy kezelhetők a jövőbeli tragédiák.

Címkék: média amc spektrum