mwx 2012. február 02.

Adatvédelmi aggályok a Google kapcsán

Nem kis felháborodást keltett a Google nem sokára életbe lépő új adatvédelmi szabályzata, ami egyesíti az eddigi különálló policy-ket.

Nem kis felháborodást keltett a Google nem sokára életbe lépő új adatvédelmi szabályzata, amely egyesíteni kívánja a cég számtalan online szolgáltatásának eddig külön-külön meglévő feltételeit.

Március 1-jén lépnek hatályba a Google módosított szerződéses feltételei, amit a felhasználók vagy egyben elfogadnak, vagy kénytelenek távol tartani magukat az amerikai nagyvállalat közel hatvanféle netes szolgáltatásától. "Ha folytatja a Google használatát a változások bekövetkezte után, akkor azt az új adatvédelmi irányelvek és általános szerződési feltételek értelmében teszi" - hívja fel a figyelmet a kalifornai székhelyű vállalat a felhasználók részére napokban elküldött figyelmeztető körlevele, amelyben a változás célját is megjelöli.

A társaság szerint arról van szó, hogy egységes termékélményt kíván biztosítani felhasználóinak, vagyis az eddigi gyakorlattal szemben, amikor is mintegy hatvanféle adatvédelmi irányelv élt (szolgáltatásonként külön-külön), mostantól egyetlen dokumentumban lesz rögzítve a cég és a felhasználók személyes adatok kezelésére vonatkozó jogai és kötelezettségei. "Azt szeretnénk biztosítani, hogy ön könnyedén mozoghasson a Gmail, a Google Naptár, a Google Keresés, a YouTube, illetve bármi más között, amire éppen szüksége van" - áll a Google indoklásában, ami arra is kitér, hogy a jövőben a felhasználók, ha például be vannak jelentkezve a Google Fiókba, akkor az alapján, hogy a felhasználót mennyire érdekli a Google+, a Gmail és a YouTube, a rendszer javasolhat majd keresési lekérdezéseket, vagy személyre szabhatja a keresési eredményeket. "Így jobban megértjük, hogy mire gondol, amikor például a kefir vagy a golf szóra keres, és a találatokat gyorsabban jelenítjük meg".

Így érvel a Google

A Google a jövőben tehát egyben kezeli a felhasználók különböző szolgáltatásokban végzett műveleit, kereséseit, és ezek alapján intelligens javaslatokat tesz. Például ha egy Google-felhasználó közzétesz vagy létrehoz egy dokumentumot az interneten, és szeretné azt mások számára is láthatóvá és módosíthatóvá tenni, akkor a cég rendszerei azáltal, hogy megjegyzi azon személyek kapcsolattartási adatait, akikkel a felhasználó nagy eséllyel meg szeretne osztani valamit, megkönnyíti a megosztást az összes termékben.

Ami azonban mégis kicsapta a személyes adatok védelméért aggódókat, az az, hogy a Google jelenleg hatályos adatvédelmi feltételei nem tették lehetővé a különböző adatok átvitelét a különféle platformokra, és egy mindenre kiterjedő felhasználói profil kiépítését. Ráadásul többen aggályosnak vélik azt is, hogy nincs lehetőség arra, hogy a felhasználó ezt a változtatást ne fogadja el (opt out), tehát az újításból adódó kényelmesebb felhasználásról lemondjon, de az adatai ne legyenek egy profilba egyesítve.

A Google-nál persze nem osztják ezeket az aggodalmakat, és elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a felhasználók adatai náluk jó kezekben vannak, így például a személyes adatokat soha, semmilyen körülmények között nem adják el és osztják meg az érintettek engedélye nélkül. Kivételek azonban vannak - ismeri el a Google - így például ilyenek az érvényes jogi keresetek.

A témáról cikkező The Washington Post online kiadása egyébként megszavaztatta a látogatókat a témáról. A mi cikkünk készítésekor több mint 18 ezer szavazatnál jár a voksolás, ami elgondolkodtató eredményt hozott, a nem reprezentatív online szavazásban ugyanis a felhasználók 65 százaléka azt mondta, hogy az új feltételek mellett nem tartja majd meg Google Fiókját, 20 százalék volt bizonytalan, és mindössze 16 százalék felelte azt, hogy őt ez a probléma nem tántorítja el a vállalat szolgáltatásainak használatától. És még ha nem is lesz ilyen jelentős a lemorzsolódás, a hír kapóra jött a rivális Bing keresőt üzemeltető Microsoft számára, aki újsághirdetésekben kezdte ekézni kalifornai piactársát az üggyel kapcsolatban.

Címkék: google