A Magyar Lapkiadók Egyesülete „A médiavállalkozások felkészülése az EU új Általános Adatvédelmi Rendeletére” címmel előadást szervez 2017. március 2-án.

A 2018 májusában hatályba lépő új Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) teljesen új helyzetet teremt az európai adatvédelemben. Megszűnnek az EU területén az egyes nemzeti adatvédelmi törvények (vagy tartalmuk jóval korlátozottabb lesz), és közvetlenül az EU rendeletet kell majd követnie az adatkezelőknek és az adatfeldolgozóknak (pl. IT szolgáltatók, kiszervezett tevékenységet végzők). Lényegesen emelkednek majd a bírságösszegek is:

míg jelenleg a NAIH által kiszabható maximális bírságösszeg 20 millió forint, addig a Rendelet szerint legfeljebb 20 000 000 EUR, akár 6 milliárd forint összegű közigazgatási bírság, illetve a vállalkozások esetében az előző pénzügyi év teljes éves világpiaci forgalmának legfeljebb 4%-át kitevő összeg szabható ki a Rendelet központi jelentőségű rendelkezéseinek megsértése esetén.

A médiavállalatoknak tehát 2018 májusáig kell felkészülniük az ezzel járó változásokra. Ez azt jelenti, hogy többek között belső protokoll alkalmazását szükséges előkészíteni, felmérve azt, hogy mely szabályzások felelnek meg az előírásoknak, és milyen újakat kell beépíteniük. A szabályzás egyik fő elve az elszámoltathatósági kötelezettség. Az adatvédelmi szabályozás előírásainak betartását minden szervezetnek igazolnia kell.

Mindehhez ki kell alakítani a cégnél az ehhez szükséges kultúrát. Fel kell tenni a kérdést: „Ki lesz a szervezetben az adatvédelem felelőse?” A cégeknél mindenkinek meg kell értenie, mit jelent az adatok védelme, adatvédelmi nyilvántartást kell vezetni, valamint az új termékek fejlesztése esetén figyelembe kell venni az adatvédelmi szempontokat.

Mindezek kialakításához, megteremtéséhez az MLE Domokos Márton ügyvéd (CMS Ügyvédi Iroda) részvételével előadást szervez.

Az előadás helyszíne a Central-csoport nagytárgyalója (1037 Budapest, Montevideo utca 9.), időpontja 2017. március 2. csütörtök, 14.00 óra.

A részvétel minden MLE-tagvállalat részére térítésmentes. A részvételi szándékot a mellékelt adatlap kitöltésével és a titkarsag@mle.org.hu címre történő elküldésével tudják jelezni. Emellett kérik, hogy az adatvédelmi változásokkal kapcsolatos, már megfogalmazott kérdéseiket Havas Katalin főtitkár részére küldjék el 2017. február 17-éig, hogy továbbítani tudják az előadónak.

Kapcsolódó dokumentumok