2012. július 02.

Adieu, Minitel!

Évtizedekkel ezelőtt formabontó újdonság volt, mára elavult. Júliussal leáll Franciaország világhírű alternatív világhálója, a Minitel.

Évtizedekkel ezelőtt formabontó újdonság volt, mára elavult. Júliussal leáll Franciaország világhírű alternatív világhálója, a Minitel.

Az ötlet anno forradalmi volt; mivel még híre sem volt a World Wide Webnek, egy kicsit nehézkes betárcsázós rendszerben tették széles néprétegek számára elérhető az online szolgáltatások méretes merítését. A helyzetet jól mutatja, hogy a 30 éve indított szolgáltatással több mint 9 millió terminálon mintegy 25 millió ember (azaz a lakosság fele) élt az 1999-es csúcsévben.

Az ingyenes tudakozótól az olyan fizetős szolgáltatásokig, mint az étel- vagy ruharendelés, mintegy 25 ezer alkalmazási lehetőséget kínált a rendszer, amelyet az internet terjedése csak lassan vágott taccsra: a zárás idején is 800 ezerre tették a rendszeresen használt Minitel-terminálok számát.

Hol tart a magyar banki digitalizáció?

7 órája

Magyarország a hetedik helyen áll a vizsgált kilenc közép-kelet-európai ország rangsorában. Az elemzésbe vont nyolc legnagyobb hazai bank digitális fejlettsége csak a szlovén és a lettországi szereplőknél bizonyult jobbnak.

Megvannak a friss adatok! Ki a piacvezető?

8 órája

2018-ban a Sláger FM a leghallgatottabb adó Budapesten és Pest megyében - közölte a rádió stábja a friss adatokra hivatkozva. Ezt viszont vitatja a Rádió1 és a Retro Rádió.