2014. szeptember 09.

Adót kap a nyakába a Netflix a francia piacon

Az adó kifejezetten a VOD-szolgáltatásokat terheli, és az a cél, hogy a külföldi szereplők se úszhassák meg a fizetést.

Az adó kifejezetten a VOD-szolgáltatásokat terheli, és az a cél, hogy a külföldi szereplők se úszhassák meg a fizetést.

Szeptember 15-én indítja el franciaországi szolgáltatását a Netflix. A cég öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel a VOD és SVOD szolgáltatásokat nyújtó társaságokra kivetett adót kiterjesztik a külföldi szereplőkre is.

A Broadbandtvnews.com beszámolója szerint a 2 százalékos adót az évi 10 millió eurót meghaladó forgalmú cégeknek kell megfizetniük 2015 januárjától. Az eredetileg a franciaországi szereplőkre kivetett adót ez előbbiek intenzív lobbija nyomán terjesztették ki a Netflixre és társaira. Az érv egyszerű: azok se úszhassák meg az adót, akiknek a bázisa a határokon kívül található.

A francia VOD-piac jelenleg olyan 245 milló eurót tesz ki. Az ide belépni készülő Netflix eddig 300 millió eurót termelt azon európai piacokon, ahová eddig belépett. A franciaországi tervek ambíciózusak: a háztartások 10 százalékában kívánnak jelen lenni 2-5 éven belül, s ettől 300 millió eurót várnak.

A Netflixnek egyébként mind fontosabb az európai piac. A korábbi hírek alapján az év végéig Franciaország mellett Belgiumban, Luxemburgban, Ausztriában, Svájcban és Németországban jelenne meg a szolgáltató, jövőre pedig jöhet a spanyol piac. Utóbbit sokáig hanyagolták, egyfelől a pay-TV alacsony, illetve a kalózkodás magas penetrációja miatt.