Rengeteg saját gyártású műsorral rukkoltak elő a tévétársaságok ősszel, vagy hoztak vissza olyan showkat és vetélkedőket, amelyek korábban nagy nézettséggel futottak. Az Observer Budapest megvizsgálta, hogyan fogadta az őszi kínálatot a sajtó, a kritika, illetve mely műsoraikat promotáltak minden erejükkel a tévétársaságok. Érdekes kooperációra bukkantunk a TV2–Lokál–Ripost-tengelyen.

A zenés tehetségkutatókról és show-król szóló hírek uralták a magyar nyelvű médiumok napirendjét – derül ki az Observer legújabb elemzéséből. A legtöbb híranyag, 1611 megjelenés az X-Faktor hetedik évadával foglalkozott, a Sztárban Sztár ötödik évadával kapcsolatban pedig 1077 tartalom volt azonosítható.

Eltérő mintázat figyelhető meg a két, szeptemberben adásba került show híraktivitása tekintetében: míg az X-Faktor már márciustól kezdve számottevő médiavisszhangot generált, a Sztárban Sztárral kapcsolatban egészen augusztusig egyetlen híranyagot sem lehetett regisztrálni.

Az RTL Klub műsora esetében a különböző helyszíneken megrendezett előválogatók, valamint a zsűri összetételével és a műsorvezető személyével kapcsolatos találgatások és bejelentések tartották fenn az egész év folyamán a médiaérdeklődést. Az X-Faktor ugyan összességében nagyobb megjelenésszámot ért el, de az indulás óta a Sztárban Sztár az érdekfeszítőbb a források szerint: annak ellenére, hogy az X-Faktor egy héttel előbb rajtolt, szeptemberben 156-tal több sajtóanyag foglalkozott a TV2 szórakoztató műsorával.

Megjelenésszám alapján a Survivor került a dobogó harmadik fokára, az RTL Klub túlélőrealityjét pedig a Séfek Séfe követte. A TV2 új főzős műsora annak köszönhetően előzte meg az RTL Klub A Konyhafőnök című műsorát, hogy utóbbi produkció Junior kiadásának második évada nem váltott ki jelentős médiaérdeklődést, a VIP formáció új szezonja pedig nem került adásba szeptember végéig. Arról, hogy a Viasat3 Ide süss! néven főzőshow-t indít, összesen 29 tudósítás számolt be. A celebrealityk közül a műsorra még nem tűzött Ázsia Expressz, míg a sorozatok közül a Válótársak eredményezett kimagasló médiavisszhangot.

A megjelenések meghatározó részét tették ki a csatornák promóciós közlései. A tv2.hu 824, az rtl.hu 441, az RTL Klub 91, a TV2 40, az RTL II pedig egy alkalommal promotálta saját felületén műsorait. A további médiumok közül az RTL és a TV2 vizsgált műsoraival kapcsolatban is a blikk.hu tájékoztatott a legtöbbször, 229, illetve 172 alkalommal. A 24.hu az RTL produkcióiról 197, a TV2 programjáról 125 tartalmat közölt, míg az nlcafe.hu 133-at, illetve 93-at. Mindhárom portál esetében az X-Faktor váltotta ki a legtöbb, a Survivor a második, a Sztárban Sztár pedig a harmadik legtöbb megjelenést.

A ripost.hu, a Ripost, a lokal.hu és a Lokál esetében a TV2, míg a hogyvolt.blog.hu, a bdpst24.hu és az erdon.ro esetében az RTL műsorai felé billent határozottan a mérleg nyelve a megjelenésszámot illetően. A Ripost és a ripost.hu összesen 101-szer, a Lokál és a lokal.hu pedig 27-szer foglalkozott a Sztárban Sztárral, emellett a Ripost és a ripost.hu a Séfek Séféről is kiemelten számolt be. A hogyvolt.blog.hu a Survivort dolgozta fel a legtöbbször humoros formában.

MÓDSZERTAN

Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. a 2017. január 1. és 2017. szeptember 30. közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta meg, hogy a legnagyobb kereskedelmi televíziócsatornák őszi kínálatából mely műsorok keltették fel elsősorban a sajtó érdeklődését. A kutatás a saját gyártású újonnan induló, valamint a több évada futó produkciókat tanulmányozta.Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.