A Dikh Tv rövid idő alatt az egyik legsikeresebb csatorna lett a legnagyobb videómegosztón. A Dorina karrierjét is egyengető Balogh Elekkel beszélgettünk.

„Pár éve arra jutottunk, hogy a média a cigánysággal kapcsolatban a negatívumokat szereti bemutatni, mi viszont a cigány kultúrára, zenére, táncra és a közösség híreire szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondja Balogh Elek, akit a kispesti roma önkormányzat elnökeként is számos impulzus ér a cigányság életével kapcsolatban.

A rossz szájízű tudósítások mellett a mainstream adók által közvetített, Győzike személyében megtestesülő cigányságsztereotípia ellen is megpróbáltak fellépni. Önkéntesek segítségével, független médiumként indították el 2016-ban a YouTube-on és a Facebookon „sugárzó” Dikh Tv-t.

Balogh Elek korábban a helyi televízióban készített egy, a kerületi hírességeket bemutató cigány magazint, és van olyan munkatársa is, aki a Duna Tv-nél gyakornokoskodott, de alapvetően önfejlesztéssel, folyamatos tanulással képezték magukat médiássá.

„Még mindig nem vagyunk szakemberek, de szívvel-lélekkel végezzük a munkát” – mondja az igazgató, aki az általuk felfedezett előadókra is büszke.

Az olyan YouTube-sztárok, mint például a Buli, buli című számával már több mint nyolc és fél millió megtekintést elérő (és a Telekom új reklámjában is feltűnő) Dorina, nagyot löktek a Dikh Tv nézettségén.

A zenei és kívánságműsorok, valamint tehetségkutatók mellett rendszeresen jelentkeznek a cigányság helyzetét, illetve aktuális közéleti témákat feldolgozó riportokkal is. Az áprilisi választásokkal kapcsolatban pedig a szavazatvásárlás gyakorlata – és az ebből fakadó rasszista megnyilvánulások – ellen emelte fel a szavát a csatorna.

Balogh Elek

A cigány zenére a többségi társadalom tagjai is nyitottak, mondja Balogh, akinek a jövőre nézve is komoly tervei vannak. Március elején roma tematikájú minisorozat indult a csatornán, valamint tárgyalásokat kezdtek kábeltévé-szolgáltatókkal is: ha több műsort gyártanának, akár a műsorkínálatba is esélyük lenne bekerülni.

 

A jövőt ugyanakkor az online térben látják: saját családjukban is azt tapasztalják, hogy hiába van bekapcsolva a televíziókészülék, már mindenki a telefonját nyomkodja. „A tévé háttérbe szorult” – állítja az igazgató. Az alapító arra a legbüszkébb, hogy a cigányság 80 százaléka ismeri már a Dikh Tv-t, és az ország valamennyi, romák lakta településén rajongással veszik körül a stábot a turnék során.

 

A cikk eredetileg a Médiapiac legfrissebb számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.
A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.