2012. június 11.

Aláírásgyűjtés a Szigetközért

A Duna elterelésének huszadik évfordulóján a Kisalföld napilapot is kiadó Lapcom Kft. országos népi kezdeményezést indított civil összefogással.

A Duna elterelésének huszadik évfordulóján a Kisalföld napilapot is kiadó Lapcom Kft. országos népi kezdeményezést indított civil összefogással. A Vizet a Dunába címet viselő kampánnyal szeretnék ráirányítani a figyelmet a Szigetköz és a győri Mosoni-Duna máig megoldatlan problémáira.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát az Országos Választási Bizottság 60/2012. számú határozatában hitelesítette. A kérdés, amelyhez az aláírásokat várják: Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?

Az Országos Választási Bizottság által hitelesített aláírásgyűjtő ív letölthető és sokszorosítható a www.kisalfold.hu/duna honlapról. Az ívet választójoggal rendelkező magyar állampolgárok írhatják alá. Az aláírásokat július 13-ig kell benyújtani az OVB elnökének. Szammer István, a népi kezdeményezést elindító Lapcom ügyvezető igazgatója szerint olvasótáboruk legalább felének az élete folyamatosan, több szálon kötődik a Dunához. Ennek ellenére olyan szintű változást, ami hosszú távon rendezné a Duna sorsát, a folyó elterelése óta eltelt húsz év alatt nem sikerült elérni.

"Ez most egy olyan helyzet, egy olyan közös érdek, amiben együtt kell cselekednünk. A Kisalföld, a régió meghatározó médiuma úgy tud segíteni, ha megpróbál megszervezni egy olyan nagyszabású akciót, amiben az emberek hatásosan kifejezésre juttathatják, hogy fontos nekik ez a kérdés - mondta Szammer István. - Tudom, hogy az itt élők áldozataivá váltak a vízlépcsővel kapcsolatos döntéseknek, és azzal is tisztában vagyok, hogy a népi kezdeményezés önmagában még nem jelent megoldást. De ha képviselőink az itt élők szemszögéből is átgondolják ezt a kérdéskört, olyan döntés születhet, ami nemcsak a szigetköziek, hanem az egész ország érdekeit szolgálja."

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője 1988 óta foglalkozik cikkeiben a Dunával. "Ha sikerül összegyűjtenünk 50 ezer aláírást, az azt jelenti, hogy a polgárok akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha nem, akkor tovább csúszhat a megoldás. Ennyi aláírást összegyűjteni nagyon nehéz feladat. Ezért is biztató, hogy immáron széles civil összefogás van kialakulóban. Csak így, együtt lehetünk sikeresek" - mondta a főszerkesztő, minden választópolgár támogatását kérve a kezdeményezéshez.