2014. október 17.

Aláírták a Telekom 4G-s frekvenciaszerződését

A Telekom tervei szerint jövő év végére megvalósul az országos, 93 százalékos kültéri lefedettség.

A Telekom tervei szerint jövő év végére megvalósul az országos, 93 százalékos kültéri lefedettség.

A sikeresen lezárult frekvenciapályázatot követően az NMHH a nyertes pályázók közül elsőként a Magyar Telekommal írta alá az elnyert frekvenciablokkok használatba vételéhez és üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést. Karas Monika, az NMHH elnöke október 17-én átadta Christopher Mattheisennek, a Magyar Telekom vezérigazgatójának a frekvenciák használatára jogosító frekvenciakijelölést és rádióengedélyt. A hatóságnak a pályázati eredmény közzétételétől számítva 50 napja volt szerződést kötni a nyertes szolgáltatókkal. Az október 1-jén megkezdett tárgyalásokat követően két hét alatt sikerült megállapodnia a két félnek, amelyet a közös célok és az együttműködő hozzáállás tett lehetővé.

Az NMHH számára kiemelten fontos, hogy a sikeres, lezárt frekvenciaértékesítéssel újabb lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a szolgáltatások minőségének javulását és hozzájáruljon a fogyasztói jólét növeléséhez, az információs javak hozzáféréséhez – írja a hivatal közleménye.

A Telekom a frekvenciaértékesítés során az A, D és E csomagot nyerte el, vagyis a pályázat eredményeként több mint duplájára – 85 MHz-ről 189 MHz-re – növelte az országosan igénybe vehető, teljes sávszélességét. A nagy lefedettség elérésére alkalmas 800 MHz-es LTE/4G hálózat kiépítésére kötelezettségként vállalta a szolgáltató, hogy az eddig le nem fedett 1000 fős lakosságszám alatti települések 38 százalékát fogja lefedni egy éven belül. 2015 végére gyakorlatilag országos, lakossági szinten 93 százalékos kültéri lefedettségű 4G hálózattal terveznek.