2010. március 10.

Alapjog a netezés

Ötből négy felnőtt alapvető jognak tartják az internethez való hozzáférést – tudható meg egy 27 ezer fős mintán végzett globális felmérés eredményeiből.

A BBC Világszolgálatának megrendelésére 26 országban végzett kutatás eredményei szerint százból 78-an vélekednek úgy, hogy a világháló a korábbinál nagyobb szabadságot hozott használóinak; az átlagnál is magasabb ezen álláspont támogatóinak aránya Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kínában. Meglepődésre adhat ugyanakkor okot, hogy a válaszadó japánok 65 százaléka állította, hogy nem fejezhetik ki „biztonságosan” a kibertérben véleményüket. Szintén magas volt az ezen aggályt osztók aránya a dél-koreai, francia, kínai és német résztvevők között.
A nethasználók fele nyilatkozott úgy, hogy a legtöbbször információ keresése érdekében ülnek a gép elé, 30 százalék a rendszer nyújtotta kommunikációs lehetőségeket emelte ki, míg minden nyolcadik nyilatkozó a hálózat kínálta szórakozási lehetőségeket említette fő szempontként. A válaszadók mintegy fele értett egyet azzal, hogy soha, semmilyen szinten és mértékben nem kellene kormányzati szabályozás alá vonni az internetet. Ezt a véleményt különösen Kínában (16 százalék), Törökországban (13 százalék) és Pakisztánban (12 százalék), osztották kevesen. Szintén érdekes eredmény, hogy a japán, a mexikói és az oroszországi válaszadók hetven százaléka úgy nyilatkozott: nem tudna élni a háló nélkül.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

4 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.