2010. október 15.

Amerika megint nő

Az év első felében 11,3 százalékkal több hirdetési bevétel folyt be az amerikai médiumok online kasszájába, mint egy esztendővel korábban.

Az év első felében 11,3 százalékkal több hirdetési bevétel folyt be az amerikai médiumok online kasszájába, mint egy esztendővel korábban. A második negyedév adata ennél is imponálóbb, 13,9 százalékos növekedést mutat. Érdekes fejlemény, hogy ha lassan is, de az élmezőny tagjainál valamivel kisebb cégek számára is kezd bevételt hozni az online hirdetés.

Számszerűen ez az első hat hónapra 12,1 milliárd dollárt jelent. A display-hez kapcsolódó hirdetések 4,4 milliárdot hoztak, ami 34-ről 36 százalékra emelkedő részarányt jelent. A digitális videó ezen belül 31 százalékkal erősödött. Átlaghoz közelítő növekedést mutatott fel az Egyesült Államokban a keresőmarketig, amely 47 százalékos szeletet hasított ki magának az online reklámtortából. (Dollárosítva ez 5,7 milliárdot jelent.)

Valamelyest csökkent az e-mail marketing részaránya; a tavalyi év első felében 149, most már csak 120 millió dollárt hozott ez a hirdetési forma. Érdekes fejlemény, hogy ha lassan is, de az élmezőny tagjainál valamivel kisebb cégek számára is vonóvá bevételi forrássá kezd válni az online hirdetés. Erre mutat az IAB-vel közös kutatás azon táblázata, amely azt mutatja, hogy miként változott a 10, 25, illetve 50 legnagyobb szereplő reklámforgalma.

A top 10 tavaly 71, az idén „csak” 70 százalékot hasított ki magának a piacból, az első 25 akkor is, most is 82 százalékot, míg a félszáz legnagyobb cég részesedése 89-ről 90 százalékra bővült. Más kérdés, hogy mennyire tekinthető mindez a válság végének vagy a félidős választási kampány hozadékának. Ez utóbbiban ugyanis a prognózisok szerint negyedével többet költenek majd tévészpotokra a versengők, mint négy évvel ezelőtt.

Akkor kétmilliárd dollárért hirdettek a televíziókban az indulók vagy pártjaik – a legfrissebb előrejelzések szerint ennél ötszáz millióval több is foroghat a kampány során. És jelentősen részesedhetnek ebből azok az adók is, amelyek nem valamely nagy hálózat tagjai – noha a fő nyerteseknek ismét a nagy rendszerek ígérkeznek. A legnagyobbat a szakértők szerint a CBS és a spanyol ajkúakat megszólító Univision kaszálhatja. A prognózisok szerint a rádiók sem járnak rosszul. A CBS-nek itt sincs igazán félnivalója, hiszen a 78 rádiója által lefedett 50 körzetből alig akad néhány, ahol nem várható kiélezett kampányküzdelem. A lehetséges nyertesek között tartják számon a mostanra a 2006-osnál sokkal kiforrottabb online piacot is.