2011. augusztus 08.

Amerikai politikussal levelezik Szalai Annamária

Thomas O. Melia a magyar média helyzete miatt aggódott jelentésében, melyet az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett.

Thomas O. Melia a magyar média helyzete miatt aggódott jelentésében, melyet az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett.

Levélben reagált Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár jelentésére Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. A tengerentúli politikus a magyar média helyzetével kapcsolatos aggodalmainak adott hangot a dokumentumban, melyet a képviselőház külügyi bizottsága előtt mutatott be.

A levélben az NMHH elnöke megköszönte az amerikai politikus figyelmét, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a jelentés magyar médiaszabályozást értinő része több helyütt téves vagy pontatlan.

Szalai Annamária kiemelte: az NMHH elnöke az új médiatörvény alapján valóban alkothat rendeleteket, de ezek csak a hírközlési ágazat működését érinthetik. "Azaz a hatóság elnökének semmiféle olyan tárgykörben nincs rendeletalkotási joga, amellyel a média szabad működését korlátozhatná" - áll a levéllel kapcsolatban kiadott közleményben.

Hozzáteszi: kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt pénzbírság nem szabható ki, ezért alaptalan a külügyi államtitkár azon aggodalma, mely szerint emiatt a médiaszolgáltatókra, akár 950 ezer dolláros pénzbírságot is ki lehetne vetni.

A levélben az is szerepel, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatos rendelkezés 1996 óta létezik a magyar jogrendben, s hasonló van az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Franciaországban is.